czwartek, 2 stycznia 2020

Sernik na kruchym cieście z jagodami kamczackimi

Uwielbiam piec serniki i je jeść. Jest to ciasto, które nigdy mi się nie przeje. Sernik to ciasto, które zawsze się udaje. I można przygotować go na milion sposobów. U mnie tym razem z jagodami kamczackimi, których sporo mam w zamrażalniku. Jagody są kwaśne, sernik słodki, więc wszystko się idealnie uzupełnia. W sezonie używamy świeżych owoców. Upieczcie taki sernik. Słodkich wypieków :) 








Potrzebujemy:

Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
4 łyżki kaszy manny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny

Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny

Na jagody: 
półtorej szklanki jagód kamczackich ( u mnie mrożone )
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
2 łyżki cukru

Dodatkowo: 
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki kaszy manny


Wykonanie pysznego sernika:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej i jagód.


2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.


3. Jagody: Jagody rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody mieszamy z budyniem w proszku i cukrem lekko rozcierając widelcem.


4. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a następnie ,,kupkami'' jagody.


5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.


6. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
W sezonie używamy świeżych owoców.

6 komentarzy: