wtorek, 21 stycznia 2020

Placuszki na mleczku kokosowym z bananem

Witam Was cieplutko :)

Takich pysznych placuszków nasmażyłam na podwieczorek. Do ich przygotowania użyłam mleczka kokosowego. Wyszły mi bardzo delikatne w smaku i pachnące kokosem i bananem. Polecam i to bardzo takie placuszki. Z tej porcji ciasto nasmażyłam ich aż 20 sztuk. Idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek :) Pysznych inspiracji i miłego dnia :)








Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 jajka
250 ml mleczka kokosowego z puszki
1 cukier waniliowy
4 łyżki mąki krupczatki
6 lekko kopiastych łyżek mąki tortowej
2 łyżki cukru
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 większy banan
olej do smażenia

Wykonanie pysznych placuszków:

1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy mikserem na gładkie i bez grudek ciasto. Ciasto powinno być dość gęste, ale tak by swobodnie spływało z łyżki. Następnie do ciasta dodajemy pokrojonego w małą kosteczkę banana i mieszamy łyżką.

2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia się.

3. Podanie: Usmażone placuszki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 20 sztuk placuszków.

2 komentarze: