czwartek, 16 stycznia 2020

Miodowe bułeczki z mąką ryżową

Polecam Wam pyszne bułeczki na miodzie. Bardzo delikatne z mąką ryżową. Polecam na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Są idealne. Warto je upiec. Długo zachowują świeżość. Udanych wypieków :)









Potrzebujemy:

Na rozczyn:
2 i pół dag świeżych drożdży
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ryżowej
2 łyżki miodu prawdziwego
1 jajko
ewentualnie ciepłe mleko

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych bułeczek :


1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę rozcieramy dokładnie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około 15-20 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Do miski wsypujemy obie mąki, wbijamy jajko, dodajemy miód i rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut. Jeżeli będzie zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło.

3. Do pieczenia: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy podłużne bułeczki, nacinamy nożem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się.

5. Podanie: Podajemy gorące lub zimne. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.


6 komentarzy: