sobota, 11 stycznia 2020

Jesienna kapusta duszona z cebulą

Dzień Dobry w sobotę.

Dzisiaj mam dla Was przepis na kapustę duszoną, zaplątał mi się gdzieś w tym moim bałaganie. Chyba jeszcze z jesieni i dziś dopiero trafia na bloga. Taką kapustę możemy przygotować jako dodatek do drugiego dania, np. do ziemniaków i mięsa. Kapusta jest przesmażona z dużą ilością cebuli i przypraw. Bardzo apetycznie pachnie i smakuje. Bardzo polecam. Dodam, że wychodzi jej spore cztery porcji. Przygotujcie koniecznie :)







Potrzebujemy:
1 główka średniej kapusty białej
4 średnie cebule
masło do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
kminek mielony według uznania
przyprawa do dań z kapusty według uznania


Wykonanie pysznej kapusty:


1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy będzie miękka dokładanie odcedzamy.

2. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy do miękkości i zrumienienia na maśle. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy do kapusty.

3. Następnie kapustę z cebulą przesmażamy przez kilka minut cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą, pieprzem, kminkiem i przyprawą do kapusty. W razie potrzeby można dodać masła do przesmażania.

4. Gotową kapustę podajemy jako dodatek do drugiego dania.

4 komentarze:

  1. Pyszny dodatek do drugiego dania. Ja nie dodaję kminku ale muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My bardzo lubimy kapustę z kminkiem :) Polecam spróbować :)

      Usuń
  2. podoba mi się tak przyrządzona kapusta

    OdpowiedzUsuń