wtorek, 27 listopada 2018

Babka piernikowa z orzechami.

Witam Was cieplutko :)

 Dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym przepisem na świąteczny stół. Tym razem mam dla Was pyszną babkę...tak, tak babkę, i nie na Wielkanocny stół tylko na Bożonarodzeniowy. Taką piernikową babką można zaskoczyć gości, bo czemu nie upiec piernika w takiej formie. Babka wyszła mi idealnie pyszna, taka w sam raz, pięknie wyrosła i cudownie pachniała w całym domu. Jak ktoś lubi można udekorować ją polewą czekoladową, będzie bardziej wilgotna. Przepis jest prosty, więc uda się każdemu. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)

 

  „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”.
 








Podczas świątecznej uczty często ulegamy przejedzeniu dlatego w trakcie lub po proponuję jedną pastylkę Espumisan Max – wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej, dzięki tamu będziecie mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi i czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku.

Świąteczne tradycje

Potrzebujemy:

Na ciasto:
20 dag masła lub margaryny
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżki miodu prawdziwego
półtorej szklanki mąki tortowej
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka cynamonu mielonego
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

Dodatkowo potrzebujemy:
masło lub margaryna do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki



Wykonanie pysznej piernikowej babki z orzechami:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystość, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy miód, przyprawę do piernika i cynamon i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.


2. Foremkę na babkę smarujemy dokładnie masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą, ja użyłam foremki z kominem. Do tak przygotowanej foremki przekładamy ciasto.


3. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną pozostawiam jeszcze na kilka minut w piekarniku, następnie wyjmuję, lekko studzę i ciepłą, ale nie gorącą wyjmuję z formy.

4. Gdy przestygnie babkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.




Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 12 sporych kawałków.

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Świąteczne tradycje.

16 komentarzy:

  1. Pyszna babeczka, na pewno cudownie pachnie.❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu :)I pięknie pachniała i pyszna była :)

      Usuń
  2. fajny pomysł na świąteczne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie babki, ale u mnie obowiązkowo była by polana polewą ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. I ja mam w planach babkę upiec w najbliższym czasie. Twoj przepis brzmi bardzo zachęcająco Iza:)

    OdpowiedzUsuń
  5. z chęcią bym wypróbowała do kawy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały pomysł w takiej foremce upiec ,ja jakiś czas temu piekłam ale babkę z cukinią pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudna jest ta babka! Takie bogactwo orzechów w środku - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam ...z wielką przyjemnością upieke ta wspaniała babkę na Boże Narodzenie.

    OdpowiedzUsuń