Witam Was cieplutko :)
Dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym przepisem na świąteczny stół. Tym razem mam dla Was pyszną babkę...tak, tak babkę, i nie na Wielkanocny stół tylko na Bożonarodzeniowy. Taką piernikową babką można zaskoczyć gości, bo czemu nie upiec piernika w takiej formie. Babka wyszła mi idealnie pyszna, taka w sam raz, pięknie wyrosła i cudownie pachniała w całym domu. Jak ktoś lubi można udekorować ją polewą czekoladową, będzie bardziej wilgotna. Przepis jest prosty, więc uda się każdemu. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)
„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”.
Podczas świątecznej uczty często ulegamy przejedzeniu dlatego w trakcie lub po proponuję jedną pastylkę Espumisan Max – wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej, dzięki tamu będziecie mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi i czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
20 dag masła lub margaryny
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżki miodu prawdziwego
półtorej szklanki mąki tortowej
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka cynamonu mielonego
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
Dodatkowo potrzebujemy:
masło lub margaryna do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
Wykonanie pysznej piernikowej babki z orzechami:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystość, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy miód, przyprawę do piernika i cynamon i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.
2. Foremkę na babkę smarujemy dokładnie masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą, ja użyłam foremki z kominem. Do tak przygotowanej foremki przekładamy ciasto.
3. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną pozostawiam jeszcze na kilka minut w piekarniku, następnie wyjmuję, lekko studzę i ciepłą, ale nie gorącą wyjmuję z formy.
4. Gdy przestygnie babkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 12 sporych kawałków.
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Świąteczne tradycje.
Pyszna babeczka, na pewno cudownie pachnie.❤❤❤
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)I pięknie pachniała i pyszna była :)
Usuńfajny pomysł na świąteczne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńLubię takie babki, ale u mnie obowiązkowo była by polana polewą ;)
OdpowiedzUsuńMożna i z polewą :)
UsuńI ja mam w planach babkę upiec w najbliższym czasie. Twoj przepis brzmi bardzo zachęcająco Iza:)
OdpowiedzUsuńDzięki Monia i udanych wypieków życzę :)
Usuńz chęcią bym wypróbowała do kawy!
OdpowiedzUsuńZ chęcią poczęstuję :)
UsuńWspaniały pomysł w takiej foremce upiec ,ja jakiś czas temu piekłam ale babkę z cukinią pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudna jest ta babka! Takie bogactwo orzechów w środku - pycha! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńMniam ...z wielką przyjemnością upieke ta wspaniała babkę na Boże Narodzenie.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest pyszna :)
Usuń