Witajcie :)
Ten przepis jest sprawdzony prze ze mnie wiele razy, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby placki mi się nie udały. Poniżej przedstawię Wam jak je zrobić krok po kroku, nie potrzeba wiele składników i pracy, a na pewno będą tańsze i lepsze niż te ze sklepu. Takie placki można nadziewać różnymi dodatkami, od mięsa po warzywa. Co kto lubi. Zapraszam :)
Potrzebujemy:
Ciasto na tortillę:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
około 120 ml ciepłej wody
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Składniki na ciasto przekładamy do miski.
2. Następnie stopniowo dolewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto, pamiętajmy, że ciasto nie może być zbyt luźne. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części.
4. Każdą część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, mąki do podsypania nie może być zbyt dużo, ponieważ będzie się przypalała podczas smażenia, również z placków usuwamy nadmiar mąki.
5. Na suchej dobrze rozgrzanej patelni smażymy placki po kilka chwil z każdej strony uważając, żeby ich zbytnio nie przypalić.
6. Tak wykonane placki są gotowe do podania. Nadziewamy dowolnie i podajemy. Smacznego życzę.
Smacznych inspiracji życzę.
Domowa wersja takich placków jest najlepsza :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńDomowe są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :)
UsuńPysznie jak zawsze:)
OdpowiedzUsuńKiedyś też sama robiłam takie placki. A potem jakoś w ogóle zaprzestalismy jeść tortille. Muszę wrócić do tego pomysłu. Dzięki za przypomnienie Iza:)
OdpowiedzUsuńMy często nie jemy tortilli, tak raz na jakiś czas i obowiązkowo z domowymi plackami. Polecam :)
Usuń