środa, 14 listopada 2018

Kruche babeczki z powidłem i cynamonową śmietanką.

Witam cieplutko :) 

W tym roku jakoś wyjątkowo nie mogę się doczekać świąt. Tęsknię już za tą atmosferą, tym przygotowywaniem i nawet zmęczeniem. Uwielbiam tę całą krzątaninę z gotowaniem, sprzątaniem czy pieczeniem. Uwielbiam spotkania rodzinne, takie radosne i gwarne. Co roku na świątecznym stole znajdują się u mnie nowe słodkości, nigdy nie powtarzam wypieków. Tym razem na świąteczny stół proponuję pyszne kruche babeczki. Proste, a jakie efektowne. Z takich babeczek ucieszą się i duzi i mali. Do ich przygotowania użyłam powidła śliwkowego, które przygotowałam jesienią, takie domowe jest najlepsze, a śmietankę wzbogaciłam cynamonem. Wyszło naprawdę pysznie. Zróbcie koniecznie. Zachęcam i smacznego życzę :)










 

 Potrzebujemy:

Na ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
3 żółtka
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
15 dag masła lub margaryny ( najlepiej masła )

Na krem:
220 ml śmietanki kremówki 30 %
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 łyżki cukru pudru do smaku

Dodatkowo:
1 mały słoiczek powidła śliwkowego
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych kruchych babeczek:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na pół godziny.

2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nom metalowe foremki do pieczenia babeczek. Ciasto nakłuwamy widelcem. Ja dodatkowo upiekłam kilka ciasteczek gwiazdek.

3. Pieczenie: Babeczki pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.


4. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder i cynamon, ponownie ubijamy. Następnie krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

5. Dekorowania: Dno babeczek wypełniamy powidłem, tak około 1 łyżeczka na babeczkę, następnie wyciskamy rozetki z kremu śmietankowego.

6. Podanie: Tak wykonane babeczki są gotowe do podania. Można schłodzić w lodówce. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie około 25 sztuk babeczek plus kilka ciasteczek w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto.


16 komentarzy:

  1. ale muszą być pyszne te babeczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno smakują świetnie :) Wyglądają genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszne, małe, słodkości ^_^

    OdpowiedzUsuń
  4. One są tak urocze,że trudno się im oprzec!
    Ja wczoraj przygotowałam harmonogram prac na ten najbliższy miesiąc i trochę się tego nazbierało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Monia i powodzenia w tym co sobie zaplanowałaś :)

      Usuń
  5. Cudne babeczki w ślicznej aranżacji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe babeczki. Chętnie bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babeczki wyglądają rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń