Witam cieplutko :)
W tym roku jakoś wyjątkowo nie mogę się doczekać świąt. Tęsknię już za tą atmosferą, tym przygotowywaniem i nawet zmęczeniem. Uwielbiam tę całą krzątaninę z gotowaniem, sprzątaniem czy pieczeniem. Uwielbiam spotkania rodzinne, takie radosne i gwarne. Co roku na świątecznym stole znajdują się u mnie nowe słodkości, nigdy nie powtarzam wypieków. Tym razem na świąteczny stół proponuję pyszne kruche babeczki. Proste, a jakie efektowne. Z takich babeczek ucieszą się i duzi i mali. Do ich przygotowania użyłam powidła śliwkowego, które przygotowałam jesienią, takie domowe jest najlepsze, a śmietankę wzbogaciłam cynamonem. Wyszło naprawdę pysznie. Zróbcie koniecznie. Zachęcam i smacznego życzę :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
3 żółtka
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
15 dag masła lub margaryny ( najlepiej masła )
Na krem:
220 ml śmietanki kremówki 30 %
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 łyżki cukru pudru do smaku
Dodatkowo:
1 mały słoiczek powidła śliwkowego
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych kruchych babeczek:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na pół godziny.
2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nom metalowe foremki do pieczenia babeczek. Ciasto nakłuwamy widelcem. Ja dodatkowo upiekłam kilka ciasteczek gwiazdek.
3. Pieczenie: Babeczki pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.
4. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder i cynamon, ponownie ubijamy. Następnie krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
5. Dekorowania: Dno babeczek wypełniamy powidłem, tak około 1 łyżeczka na babeczkę, następnie wyciskamy rozetki z kremu śmietankowego.
6. Podanie: Tak wykonane babeczki są gotowe do podania. Można schłodzić w lodówce. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie około 25 sztuk babeczek plus kilka ciasteczek w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto.
ale muszą być pyszne te babeczki
OdpowiedzUsuńZapewniam, że są pyszne :)
UsuńMniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno smakują świetnie :) Wyglądają genialnie :)
OdpowiedzUsuńAniu pyszne były :)
UsuńJakie pyszne, małe, słodkości ^_^
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBabeczki wygladaja pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńOne są tak urocze,że trudno się im oprzec!
OdpowiedzUsuńJa wczoraj przygotowałam harmonogram prac na ten najbliższy miesiąc i trochę się tego nazbierało ;)
Dzięki Monia i powodzenia w tym co sobie zaplanowałaś :)
UsuńCudne babeczki w ślicznej aranżacji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniałe babeczki. Chętnie bym takie zjadła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam upiec :)
UsuńBabeczki wyglądają rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuń