piątek, 9 listopada 2018

Orzechowo-waniliowe rożki.

 Witam cieplutko :)
Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznych ciasteczek. Proponuję Wam takie proste i szybkie w wykonaniu. Wykonacie je dosłownie w godzinkę wraz z pieczeniem. Jeżeli w domu są dzieci to można zaprosić je to formowania rożków. Na pewno z takiej pomocy będą miały wiele radości, zwłaszcza, że później mogą zjeść to co przygotowały. Osobiście bardzo lubię piec różne ciasteczka, a te które Wam proponuję znajdą się na świątecznym stole. Ciasteczka są pyszne i niezwykle kruche. Cudownie pachną orzechami i wanilią. Podczas pieczenia po całym domu rozchodzi się cudowny zapach i już nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Koniecznie zanotujcie przepis i upieczcie. Zachęcam i smacznego życzę :)

















Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki mielonych orzechów włoskich
1 cukier waniliowy ( z prawdziwą wanilią )
1 jajko
20 dag masła lub margaryny ( najlepiej użyć masło )
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki cukru pudru do obtoczenia  ciasteczek


Wykonanie pysznych kruchych ciasteczek:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.


2. Następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy takie półksiężyce.


3. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.


4. Pieczemy około 20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.


5. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.


6. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi trzy blaszki ciasteczek.
Najlepiej użyć cukru waniliowego takiego z prawdziwą wanilią.


10 komentarzy: