sobota, 3 listopada 2018

Owsiane muffinki z bananem.


 Witam Was cieplutko :)
Dzisiaj zapraszam na niezwykle pyszne muffinki. Idealne na podwieczorek. Do wykonania dosłownie w kilka minut plus pieczenie. Nie używamy miksera tylko suche i mokre składniki łączymy ze sobą łyżką. Zapewniam, że udadzą się każdemu. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)







Potrzebujemy:
2 jajka
pół szklanki mleka
1 szklanka mąki tortowej
półtorej szklanki płatków owsianych
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duży banan

Wykonanie owsianych muffinek z bananem:

1. Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche i składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka i wlewamy mleko i lekko je roztrzepujemy widelcem lub ,,rózgą''. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy banana pokrojonego w kostkę i ponownie mieszamy.

2. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone studzimy.

4. Podajemy, a ja smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk muffinek.

Muffinki podałam na talerzyku, który otrzymałam od: GALERIA CUDA ŚWIATA .





12 komentarzy: