Witam Was cieplutko :)
Dzisiaj zapraszam na niezwykle pyszne muffinki. Idealne na podwieczorek. Do wykonania dosłownie w kilka minut plus pieczenie. Nie używamy miksera tylko suche i mokre składniki łączymy ze sobą łyżką. Zapewniam, że udadzą się każdemu. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :) Potrzebujemy:
2 jajka
pół szklanki mleka
1 szklanka mąki tortowej
półtorej szklanki płatków owsianych
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duży banan
Wykonanie owsianych muffinek z bananem:
1. Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche i składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka i wlewamy mleko i lekko je roztrzepujemy widelcem lub ,,rózgą''. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy banana pokrojonego w kostkę i ponownie mieszamy.
2. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone studzimy.
4. Podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk muffinek.
Muffinki podałam na talerzyku, który otrzymałam od: GALERIA CUDA ŚWIATA .
ale fajne te muffinki
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo lubię muffinki właśnie za to że robi się je ekspresowo a smakują zawsze wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBo muffinki to takie słodkości do wykonania raz, dwa :)
UsuńŚwietne są i bardzo smaczne,zdecydowanie moje klimaty :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńTakie muffinki bardzo lubię :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńSuper cieszę się :)
UsuńTakie babeczki najlepiej sprawdzają się w lunch boxie :D
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńTo coś dla mnie na kolacje
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam upiec :)
Usuń