czwartek, 8 listopada 2018

Piernikowo-miodowe ciasto z polewą czekoladową i orzechami.

 Witam Was cieplutko:)
W tym roku orzechów jest wyjątkowo dużo, można więc zaszaleć z wypiekami. Tym razem upiekłam bardzo proste ciasto, pachnące piernikiem i miodem z domową polewą, która zawsze mi się udaje. I w cieście i na polewie znalazły się oczywiście orzechy. Ciasto jest niezwykle mięciutkie i ładnie wyrasta. Nadaje się na podwieczorek, dla gości czy na świąteczny stół. Uwielbiam takie jesienne ciasta. Jeżeli macie ochotę na takie ciasto to upieczcie koniecznie :) Polecam i smacznego życzę :)












Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki dowolnego dżemu ( może być marmolada )
1 szklanka mleka
2 i pół szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
1 łyżka ciemnego kakao
2 łyżki prawdziwego miodu
1 przyprawa do piernika
pół szklanki orzechów włoskich posiekanych

Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
pół szklanki orzechów włoskich posiekanych


Wykonanie pysznego miodowo-piernikowego ciasta:


1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą  masę, dodajemy dżem, miód prawdziwy i olej i chwilę miksujemy, następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: mleko, kakao, przyprawę do piernika, sodę, proszek i mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec do ciasta wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.

2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.

3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.

4. Podanie: Polewę rozsmarowujemy równomiernie na cieście i posypujemy orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia polewy. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Kilka słów o testowanej  desce z ruchomą krawędzią:
Do tego pysznego ciasta orzechy pokroiłam na ustawieniu CLASSIC gdzie deska ma całą płaską powierzchnię, ostatnio często korzystam z tego ustawienia, ponieważ deska ma wtedy bardzo dużą powierzchnię, nic nie zsuwa mi się z deski na stół czy blat i dzięki temu zawsze mam czyste stanowisko pracy. Orzechy kroi się bardzo wygodnie. Bardzo polecam Wam tą deskę, więcej informacji znajdziecie na stronie: FORTBOARD .

















6 komentarzy: