niedziela, 2 grudnia 2018

Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą.

Witajcie:) 

W tym roku na świątecznym stole zamarzyła mi się szarlotka. Zrobiłam już pierwszą próbę tego wypieku. Szarlotka najczęściej kojarzy nam się z jesienią i wtedy najczęściej ją pieczemy, ja piekę taką tradycyjną, kruche ciasto, dużo jabłek i cynamonu. Gdzieś jakiś czas temu czytałam lub słyszałam, że w niektórych domach to właśnie szarlotka gości na bożonarodzeniowym stole podczas gdy u nas królują serniki, pierniki i makowce. Pomyślałam, że może i ja upiekę szarlotkę, zwłaszcza, że ją bardzo lubimy, ale nie taką tradycyjna tylko trochę zmienioną i urozmaiconą w bakalie i przyprawę korzenną. Nie chwaląc się moja szarlotka zachwyciła smakiem i wyglądem, a zapach...no cóż pachniała obłędnie i jak szybko zniknęła. Jeżeli chcecie odmiany to świątecznym stole to zachęcam do wykonania takiej szarlotki. Zanotujcie recepturę, a zapewniam, że będziecie zachwyceni. Smacznego życzę i udanych wypieków :)


Pyszną świąteczną szarlotkę podałam na pięknym podłużnym talerzu AMBITION  .









 
Przepis na udane święta

Pyszną świąteczną szarlotkę podałam na pięknym podłużnym talerzu AMBITION  .


Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 jajka
20 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Nadzienie:
około 1 kg jabłek
1 łyżeczka przyprawy do pierników
2 łyżeczki mielonego cynamonu
pół szklanki rodzynek
1 cukier waniliowy
2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka bułki tartej


Wykonanie pysznej świątecznej szarlotki:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części.


2. Nadzienie: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Jedną część ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tarta. Na ciasto wykładamy jabłka oprószamy cukrem waniliowy, cynamonem i przyprawą, posypujemy rodzynkami i posiekanymi orzechami.


 3. Ciasteczka: Pozostałe ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wykrawamy ciasteczka foremką w kształcie gwiazdki i układamy je dowolnie na jabłkach.



4. Pieczenie i podanie: Szarlotkę pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczoną studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto można pokroić na 16 sporych kawałków.


Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Przepis na udane Święta.

16 komentarzy:

  1. Te gwiazdki na górze są urocze <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny patent na gwiazdki z ciasta na wierzchu. Prosta rzecz, a nadaje całości klimatycznego, świątecznego charakteru. Przeapetyczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tak właśnie miało być, prosta szarlotka, a w świątecznym wydaniu :)

      Usuń
  3. Mnie też zachwycily te gwiazdki! Izunia brawo za kreatywność! A szarlotka palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczna ci wyszła i jestem pewna, że jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno była przepyszna taka szarlotka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet bardzo pyszna, bo w jeden dzień została zjedzona :)

      Usuń