środa, 31 października 2018

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem.


 Witam bardzo cieplutko :)
Bardzo lubimy i szpinak i mięso mielone, dlatego postanowiłam użyć tych składników do przygotowania lazanii. Nie ukrywam, że wyszło niezwykle pysznie, aromatycznie i sycąco. Co prawda trochę pracy jest przy wykonaniu takiego dania, ale warto go poświęcić, smak wynagrodzi nam wszystko :) Napiszcie jaka jest Wasza ulubiona lazania. Smacznego życzę :)







Potrzebujemy:

Na sos mięsny:
50 dag łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
zioła prowansalskie do smaku
bazylia suszona do smaku
oregano suszone do smaku
4 łyżki koncentratu pomidorowego

Na sos szpinakowy:
45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
zioła prowansalskie do smaku
1 łyżeczka czubrycy białej
20 dag serka kanapkowego o czosnkowym smaku ( taki w pudełeczku do smarowania )

Dodatkowo:
40-50 dag makaronu lazanii
40 dag sera żółtego
1 łyżeczka masła
woda do gotowania
2 łyżki oleju
sól do gotowania


Wykonanie pysznej lazanii:


1. Sos mięsny: Mięso dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przesmażamy do lekkiego zrumienienia cały czas mieszając. Uważamy, żeby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki. Następnie wrzucamy zmielone mięso i przesmażamy, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku przyprawami. Gotowy sos studzimy.

2. Sos szpinakowy: Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy często mieszając i uważając, żeby za mocno go nie przypiec, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i chwilę przesmażamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy szpinak będzie miękki odparowujemy nadmiar wody i dodajemy serek kanapkowy i mieszamy, aż się rozpuści, dodajemy również przyprawy do smaku. Gotowy sos szpinakowy studzimy.

3. Makaron i ser: Płaty makaronu gotujemy w osolonej wodzie z olejem, nie mogą być za bardzo miękkie. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

4. Do zapiekania: Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos mięsny i ser żółty, kolejno makaron, sos szpinakowy i ser żółty,w ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos mięsny i ser. Wyszło mi dwie warstwy ze szpinakiem i trzy z mięsem mielonym.

5. Zapiekanie: Tak wykonaną lazanię pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Podanie: Gotową kroimy i podajemy, a ja smacznego życzę.



12 komentarzy:

  1. Pięknie ułożone warstwy. Połączylas dwie lazanie w jedno. Doskonały pomysł! U mnie tylko z mięsem przejdzie. Na szpinak reszta rodzinki ma długie zęby hihi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki Monia pysznie i ładnie wyszło :) U mnie lubią szpinak :) Przekonałam ich :)

      Usuń
  2. Moje smaki :) Takie dania bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię a Twoja wersja podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dawno nie jadłam lasagne. Narobilas mi wielkiej ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis,ze szpinakiem jeszcze nie robiłam,extra :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te warstwy wyglądają tak pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń