czwartek, 25 października 2018

Domowa szarlotka.

Witam Was cieplutko :)

Czy jest ktoś kto nie lubi domowej, jesiennej szarlotki, takiej pachnącej cynamonem i z dużą ilością jabłek. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam to ciasto, co prawda piekłam je dopiero trzeci raz w tym sezonie i przymierzam się do kolejnego pieczenia, ale nic na to nie poradzę, że upieczona szarlotka znika bardzo szybciutko, najczęściej jeszcze ciepła. I zawsze piekę dużą blachę, a w tym roku wyjątkowo mamy smak na szarlotkę, ile bym nie upiekła tyle będzie zjedzone. A jak jest u Was, lubicie domową szarlotkę i jej zapach roznoszący się po całym domu? Napiszcie koniecznie :) Miłego dnia i smacznego życzę :)










Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
25 dag masła lub margaryny
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %

Nadzienie:
2 kg jabłek ( najlepiej szara reneta )
cynamon mielony według uznania
około 4 łyżki cukru

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki bułki tartej


Wykonanie pysznej szarlotki domowej:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na przynajmniej pół godziny.

2. Jabłka: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach odciskając z nadmiaru soku.

3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, następnie wykładamy równomiernie jabłka, oprószamy je według uznania cynamonem i posypujemy cukrem. Wałkujemy drugą część ciasta i wykładamy na jabłka, nakłuwamy widelcem.

4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Studzimy.

5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy, a ja smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Najlepiej użyć twardych i kwaśnych jabłek, a nadmiar soku odcisnąć.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.

10 komentarzy: