Witam cieplutko :)
Napiszę Wam, że uwielbiam takie ciasteczka i od czasu do czasu je piekę. Wychodzą pachnące i niezwykle chrupiące. Idealne na szybką przekąskę czy podwieczorek. Można je ze sobą zabrać do prasy, szkoły, na wycieczkę czy piknik. Jak ktoś lubi mleko to i z kubkiem mleka będą znakomite. Zachęcam do upieczenia :)Potrzebujemy:
3 szklanki płatków owsianych
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki masła lub margaryny
5 dag mlecznej czekolady
4 łyżki zimnej wody
Wykonanie pysznych ciasteczek z płatków owsianych:
1. Płatki prażymy na suchej i gorącej patelni, do lekko zrumienionych dodajemy cukier trzcinowy, miód i masło, mieszamy do połączenia się składników.
2. Patelnię zdejmujemy z ognia, do płatków wlewamy wodę i dodajemy czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Dokładnie mieszamy.
3. Przygotowaną masę kładziemy łyżką na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Studzimy w piekarniku.
5. Zimne ciasteczka zdejmujemy z papieru i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:Z przepisu wyszło mi 2 blaszki ciasteczek.
Szklanka do odmierzania płatków o pojemności 250 ml.
Należy uważać, żeby nie przypalić ciastek, bo będą gorzkie.
Fajne do pochrupania, mniamm :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo lubimy takie ciastka z płatków :) Robimy je na milion sposobów :D
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńJa też bardzo lubię takie ciacha, są mega sycące!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam takie właśnie są :)
UsuńJakie one proste w przygotowaniu. W sam raz do kubka gorącej kawy :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić :)
UsuńFantastyczne :-)
OdpowiedzUsuń