wtorek, 9 października 2018

Ciasto ze śliwkami i cynamonem.

Witam bardzo cieplutko :)
Uwielbiam wszystkie ciasta ze śliwkami, czy to ucierane, czy to kruche, wszystkie są pyszne. Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto kakaowe z dużą ilością śliwek i cynamonu, jest to najlepsze połączenie. To ciasto jest proste w wykonaniu i zawsze się udaje, wykonamy je w 15 minut plus pieczenie. Dodam, że śliwki jeszcze są do kupienia, więc zdążycie je upiec. Zachęcam i smacznego życzę :)






Potrzebujemy:

Na ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
pół szklanki oleju
2 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu

Dodatkowo:
cynamon mielony według uznania
około 50 dag śliwek węgierek


Wykonanie pysznego ciasta ze śliwkami i cynamonem:


1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut.

2. Następnie do masy jajecznej wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Na ciasto wykładamy wcześniej umyte, osuszone i wypestkowane śliwki rozcięciem do góry, posypujemy cynamonem.

4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy.

5. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.

12 komentarzy: