niedziela, 28 października 2018

Śmietankowa babka.

Witam Was cieplutko :)
Dzisiaj częstuję bardzo pysznym ciastem, bardzo prostym i szybkim w wykonaniu. Babka wychodzi niezwykle puszysta i śmietankowa w smaku. Polecam z filiżanką kawy lub herbaty. Idealna na podwieczorek lub dla niespodziewanych gości. Osobiście bardzo lubię takie ciasta, szybkie, bez dużego nakładu pracy i pyszne. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)







Potrzebujemy:

Na ciasto:
12,5 dag  masła lub margaryny
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany 12 %
1 cukier waniliowy

Dodatkowo:
cukier puder do posypania



Wykonanie pysznej śmietankowej babki:

1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku, cały czas ucieramy. Następnie na przemian dodajemy śmietanę, mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ucieramy.

2. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

3. Upieczone ciasto studzimy, kroimy i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy i smacznego.


Rady: 
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można upiec w foremce do babki lub keksówce.

10 komentarzy: