poniedziałek, 22 października 2018

Sernik z kokosowymi cukierkami.

Witam Was cieplutko :)

Dzisiaj częstuję pysznym sernikiem, który został upieczony na cieście z użyciem mąki krupczatki, bardzo lubię konsystencję i smak takiego ciasta. Jeśli jeszcze nie piekliście sernika na takim cieście to zachęcam do spróbowania. Natomiast do masy serowej dodałam cukierki w czekoladzie o kokosowym smaku, dzięki temu sernik wyszedł mi z lekką kokosową nutką i niezwykle pyszny. Sernik polecam na podwieczorek, poczęstunek dla gości i na każdy świąteczny stół. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)







Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
25 dag masła lub margaryny
2 łyżki kakao
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
35 dag czekoladowych cukierków o smaku kokosowym

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki bułki tartej


Wykonanie pysznego sernika z kokosowymi cukierkami:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Cukierki rozwijamy z papierków, wkładamy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta miażdżymy. Do ucieranej masy dajemy cukierki i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy.

3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Jeśli ciasto nie będzie chciało ładnie się wałkować można wylepić nim blaszkę. Następnie na ciasto równomiernie wykładamy masę serową.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin do stężenia.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sernik gotowy w wiadereczku, inny sernik trzeba zmielić przynajmniej dwa razy.


Sernik podałam na talerzyku, który otrzymałam w ramach  współpracy od: GALERIA CUDA ŚWIATA .




14 komentarzy:

  1. Wow! Ależ apetyczny sernik! Fajny pomysł z tymi cukierkami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na sernik zawsze jestem chętna :) To coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukierki do sernika? Wow super pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też lubię ciasta na mące krupczatce. Pyszny sernik zrobiłaś :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka krupczatka jest doskonała do wypieków. Dziękuję Małgosiu i również pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Pychotka, już podstawiam talerzyk ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniki kocham w każdej postaci,pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik to najlepsze ciasto na świecie :) Dziękuję :)

      Usuń