Witam Was cieplutko :)
Dzisiaj częstuję pysznym sernikiem, który został upieczony na cieście z użyciem mąki krupczatki, bardzo lubię konsystencję i smak takiego ciasta. Jeśli jeszcze nie piekliście sernika na takim cieście to zachęcam do spróbowania. Natomiast do masy serowej dodałam cukierki w czekoladzie o kokosowym smaku, dzięki temu sernik wyszedł mi z lekką kokosową nutką i niezwykle pyszny. Sernik polecam na podwieczorek, poczęstunek dla gości i na każdy świąteczny stół. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
25 dag masła lub margaryny
2 łyżki kakao
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
35 dag czekoladowych cukierków o smaku kokosowym
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie pysznego sernika z kokosowymi cukierkami:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Cukierki rozwijamy z papierków, wkładamy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta miażdżymy. Do ucieranej masy dajemy cukierki i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy.
3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Jeśli ciasto nie będzie chciało ładnie się wałkować można wylepić nim blaszkę. Następnie na ciasto równomiernie wykładamy masę serową.
4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin do stężenia.
5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sernik gotowy w wiadereczku, inny sernik trzeba zmielić przynajmniej dwa razy.
Sernik podałam na talerzyku, który otrzymałam w ramach współpracy od: GALERIA CUDA ŚWIATA .
Wow! Ależ apetyczny sernik! Fajny pomysł z tymi cukierkami!
OdpowiedzUsuńDzięki Monika :)
UsuńPyszny! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNa sernik zawsze jestem chętna :) To coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Aniu :)
UsuńCukierki do sernika? Wow super pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować taką wersję :)
UsuńTeż lubię ciasta na mące krupczatce. Pyszny sernik zrobiłaś :) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMąka krupczatka jest doskonała do wypieków. Dziękuję Małgosiu i również pozdrawiam :)
UsuńPychotka, już podstawiam talerzyk ;) :D
OdpowiedzUsuńCzęstuję :)
UsuńSerniki kocham w każdej postaci,pyszny :-)
OdpowiedzUsuńSernik to najlepsze ciasto na świecie :) Dziękuję :)
Usuń