niedziela, 26 sierpnia 2018

Pierogi z serem białym i zrumienioną cebulką.

Nie wiem czy znacie takie pierogi z farszem z sera białego i zrumienionej cebulki. W mojej kuchni te pierogi goszczą od wielu lat i nie ukrywam, że je uwielbiam. Przygotowuje się je bardzo szybko. Gdy ciasto odpoczywa przygotowujemy farsz, który jest prosty i pyszny. Potem to już lepienie i gotowanie. Nie wiem jak u Was, ale u mnie pierogi muszą być podane z dużą ilością cebuli usmażonej na maśle, wiem, że to bardzo kalorycznie, ale w końcu nie jem tych pierogów codziennie...w sumie tak je lubię, że mogłabym. Jeśli jeszcze takich nie próbowaliście to koniecznie zróbcie. Zachęcam i smacznego życzę.







Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody

Farsz:
25 dag białego sera ( u mnie półtłusty )
1 średnia cebula
masło do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku



Dodatkowo:
1 średnia cebula
masło do smażenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania
woda do gotowania




Wykonanie pierogów z serem białym i cebulką:




1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatałam na desce, którą otrzymałam w ramach współpracy. Możecie o tym przeczytać TUTAJ . Bardzo wygodnie zagniatało mi się ciasto, lepiej niż na plastikowej stolnicy, której używałam do tej pory.



2. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło.


3. Farsz: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Lekko studzimy. Następnie dodajemy do sera, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykrawamy krążki. Ja wałkowałam na desce na ustawieniu CLASSIC. Deska ma dużą powierzchnię, więc bardzo wygodnie mi się wałkowało, dodam, że ciasto nie przyklejało się do deski, więc niewiele mąki używałam do podsypywania.







 5. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.



 6. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Na desce możemy również ułożyć gotowe już pierogi, a zmieści się ich bardzo dużo.


7. Cebulę obieramy, kroimy i smażymy do miękkości i zrumienia. Pierogi podajemy polane masłem z cebulką.

8. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
W zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto powinno nam wyjść około 30-40 pierogów.

A teraz kilka słów o desce CLASSIC MIX FORT FISH:

 Deska najczęściej służy nam do krojenia, czy to warzyw, owoców, serów czy mięs, ale na tej, która ma aż 4 ustawienia można przygotować pierogi. Można na niej wygodnie zagnieść ciasto, można na niej wygodnie wałkować i wykrawać krążki. Na desce również można ułożyć gotowe już pierogi za nim będziemy je gotować. Bardzo polecam takie zastosowanie deski. Jeżeli chcielibyście mieć taką deskę w swojej kuchni to serdecznie zapraszam na stronę: FORTBOARD . Zerknijcie, bo warto :)


5 komentarzy: