czwartek, 30 sierpnia 2018

Kokosowe placuszki z rodzynkami i białą czekoladą.

Zapraszam na pyszne i delikatne w smaku placuszki, z wyczuwalną w smaku białą czekoladą. Polecam na podwieczorek. Przepis taki prosty, a pyszny. Macie ochotę? To zróbcie koniecznie :) Składniki na pewno znajdziecie w kuchennej szafce. Zachęcam i smacznego życzę :)





Składniki:

Ciasto:
2 jajka
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mleka
1 łyżka cukru
3 łyżki wiórek kokosowych
4 łyżki rodzynek
pół łyżeczki proszku do pieczenia
4 kostki białej czekolady

Dodatkowo:
olej do smażenia

Wykonanie:

1. Jajka, cukier, mleko, mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Dodajemy rodzynki i czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.

3. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 16 placuszków.

14 komentarzy: