Składniki:
Ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki kukurydzianej
5 dag świeżych drożdży
około 250 ml ciepłego mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie bułek pszenno-kukurydzianych:
1. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy w misce z cukrem i 200 ml ciepłego mleka. Do roztartych drożdży dodajemy masło, wsypujemy mąkę tortową, mąkę kukurydzianą i sól.
2. Następnie zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolewamy pozostałe ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną.
3. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki.
5. Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Układając bułki na blasze zachowujemy odstępy ponieważ bułki urosną i się zrosną. ( Moje rosły jak szalone ).
6. Tak wykonane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone studzimy.
7. Gotowe bułki podajemy z dowolnymi dodatkami, a ja smacznego Wam życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bułek.
Mniam! Ale pyszne rumiane bułeczki !
OdpowiedzUsuńMega pyszne te bułeczki :) Chętnie bym taką zjadła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuńjaki śliczny mają kolorek
OdpowiedzUsuńTakie mi wyszły żółciutkie :)
UsuńNarobilas mi ochoty na taką buleczke z maselkiem ❤
OdpowiedzUsuńMałgosiu polecam upiec :) Warto :)
UsuńŚlicznie wyszły te bułeczki :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń