piątek, 3 sierpnia 2018

Bułki pszenno-kukurydziane.

Wiem, że najprościej jest iść do sklepu i kupić gotowe bułki czy chleb, ale nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Dlatego ciągle powtarzam, że warto jest piec domowe bułki i chleby. Może i zabierze to nam więcej czasu, ale wyobraźcie sobie ten smak i ten zapach, który roznosi się po całym domu i nie można się doczekać kiedy będzie można skubnąć taką rumianą bułkę. Uwielbiam domowe pieczywo i piec i jeść. Zachęcam Was do pieczenia. Taka bułeczka z masłem jest najlepsza, ale można podać z tym czym ma się ochotę. Polecam Wam przepis na bułki pszenno-kukurydziane, jak dla mnie to najlepsze bułki jakie do tej pory upiekłam. Wyszły bardzo puszyste i maślane. Upieczcie je koniecznie na śniadanie lub kolację, a ja smacznego Wam życzę :)








Składniki:

Ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki kukurydzianej
5 dag świeżych drożdży
około 250 ml ciepłego mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie bułek pszenno-kukurydzianych:

1. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy w misce z cukrem i 200 ml ciepłego mleka. Do roztartych drożdży dodajemy masło, wsypujemy mąkę tortową, mąkę kukurydzianą i sól.


2. Następnie zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolewamy pozostałe ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną.


3. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.


4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki.


 5. Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Układając bułki na blasze zachowujemy odstępy ponieważ bułki urosną i się zrosną. ( Moje rosły jak szalone ).


6. Tak wykonane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone studzimy.


7. Gotowe bułki podajemy z dowolnymi dodatkami, a ja smacznego Wam życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bułek.






 










9 komentarzy: