Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru trzcinowego
1 małe jajko
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka śmietany 18 %
10 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
około 30 dag śliwek
cynamon mielony według uznania
1 cukier waniliowy
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie kruchej tarty ze śliwkami:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy pół godziny w lodówce.
2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, wałkujemy na około o średnicy około 27 cm i przekładamy na blaszkę od tortownicy o średnicy 25 cm. Na ciasto nakładamy wcześniej umyte i wypestkowane śliwki. Posypujemy cukrem waniliowym i oprószamy cynamonem według uznania. Brzegi tarty lekko podnosimy do góry i formujemy falbankę.
3. Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut. Upieczoną studzimy.
4. Gotową tartę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tartę można pokroić na około 8 porcji.
Śliwki układamy rozcięciem do góry.
Izunia tarta wygląda wprost rewelacyjnie :) Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńO rety jak smacznie wygląda. Mam właśnie śliwki, tylko chęci brak :)
OdpowiedzUsuńChętnie wproszę się do Ciebie na kawałek :)
Małgosiu upiec koniecznie lub zapraszam do mnie :)
UsuńWspaniała tarta kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńNajbardziej lubimy te przypieczone krawędzie <3
OdpowiedzUsuńTe przypieczone krawędzie były najlepsze :)
UsuńChętnie bym spróbowała! Wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńPychotka taka tarta :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń