środa, 1 sierpnia 2018

Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem.

Od zawsze śliwki i cynamon kojarzą mi się z jesienią, a od kiedy upiekłam pyszną tartę i to i z latem. Tarta wyszła mi obłędna w smaku, wprost rozpływająca się w ustach i wspaniale pachnąca cynamonem, którego nie żałowałam. Śliwki, które posypałam cukrem waniliowym trochę się skarmelizowały, a w połączeniu z cynamonem i chrupiącym ciastem tworzą idealną całość. Taką tartę można upiec na podwieczorek, poczęstować gości lub zabrać ze sobą na piknik. Macie ochotę na takie ciasto? Tak? To koniecznie upieczcie, zapewniam, że będzie pysznie. Zachęcam i smacznego życzę :)










Składniki:

Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru trzcinowego
1 małe jajko
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka śmietany 18 %
10 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:
około 30 dag śliwek
cynamon mielony według uznania
1 cukier waniliowy
mąka pszenna do posypania stolnicy



Wykonanie kruchej tarty ze śliwkami:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy pół godziny w lodówce.


 2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, wałkujemy na około o średnicy około 27 cm i przekładamy na blaszkę od tortownicy o średnicy 25 cm. Na ciasto nakładamy wcześniej umyte i wypestkowane śliwki. Posypujemy cukrem waniliowym i oprószamy cynamonem według uznania. Brzegi tarty lekko podnosimy do góry i formujemy falbankę.


3. Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut. Upieczoną studzimy.


4. Gotową tartę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tartę można pokroić na około 8 porcji.
Śliwki układamy rozcięciem do góry.



Tartę rozkroiłam na desce, którą otrzymałam w ramach współpracy, pisałam o tym TUTAJ .
Pierwszy test zaczęłam od pokrojenia ciasta na płaskiej powierzchni CLASSIC. Deska ma dużą powierzchnię, więc bardzo wygodnie kroiło się mi na niej moją tartę. Wszystkie okruszki pozostały na desce, więc obyło się bez sprzątania stołu ( jak to zwykle u mnie bywa ) i dodam, że deska nie uległa porysowaniu od noża, a to oznacza, że jest wykonana z wysokiej jakości materiału. Później deskę delikatnie umyłam i osuszyłam ( należy pamiętać, że deski nie należy myć w zmywarce ). Jeszcze nie jedno ciasto na niej pokroję, a Was zapraszam serdecznie na stronę : http://fortboard.eu/pl/





12 komentarzy:

  1. Izunia tarta wygląda wprost rewelacyjnie :) Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rety jak smacznie wygląda. Mam właśnie śliwki, tylko chęci brak :)
    Chętnie wproszę się do Ciebie na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu upiec koniecznie lub zapraszam do mnie :)

      Usuń
  3. Najbardziej lubimy te przypieczone krawędzie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te przypieczone krawędzie były najlepsze :)

      Usuń
  4. Chętnie bym spróbowała! Wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń