wtorek, 28 sierpnia 2018

Placuszki z gotowanej kalarepki.

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo pyszne placuszki z gotowanej kalarepki. Usmażone na rumiano będą smacznym dodatkiem do drugiego dania. Dodam, że mogą też być samodzielnym daniem czy przekąską. Nam bardzo smakowały :) Zróbcie koniecznie. Zachęcam i smacznego życzę :)






Składniki:
2 średnie kalarepki
1 jajko
pół szklanki bułki tartej
sól do smaku
olej do smażenia


Wykonanie placuszków z kalarepki:

1. Kalarepki obieramy i myjemy. Dajemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól do smaku i gotujemy do miękkości. Ugotowane kalarepki studzimy i kroimy w plastry.

2. Plastry kalarepki panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Odstawiamy na 15 minut do lodówki do stężenia panierki.

3. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

4. Podajemy, a ja smacznego życzę.


Moje rady:
Z przepisu wychodzi 2-3 porcje.

4 komentarze:

  1. Mój mąż jest fanem kalarepy, muszę mu takie placuszki przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich placuszków nie jadłam, ale wyglądają tak pysznie, że chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń