Częstuję pysznym kakaowym ciastem z wiórkami kokosowymi i mnóstwem świeżych malin. Dzięki dużej ilości owoców ciasto nie jest zbyt suche, jest idealnie wilgotne. Takie ciasto to najlepiej podać z filiżanką ulubionej kawy lub z kubkiem mleka. To ciasto zawsze się udaje. Zachęcam, upieczcie, a ja smacznego Wam życzę :)
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki wiórków kokosowych
4 kopiaste łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 szklanki świeżych malin
Wykonanie pysznego ciasta z malinami:
1. Jajka ubijamy z cukrem aż będą puszyste, wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: wiórki kokosowe, obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, cały czas miksujemy.
2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Na wierzch ciasta układamy maliny, wcześniej umyte i osuszone.
3. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy.
4. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.
Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERIA CUDA ŚWIATA .
Kokos, kakao i maliny - połączenie idealne :) Zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Aniu :)
UsuńKakao i malinki mniamm :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńPyszne połączenie smaków :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńależ pysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńProste ,efektowne i przepyszne ciasto !
OdpowiedzUsuńDziękuję Monika :)
UsuńMaliny do kakaowego ciasta pasują idealnie :D Wspaniałe ciacho <3
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńŚliczne ciasto Pani Izabelo, wygląda uroczo i bardzo apetycznie podane :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miły komentarz :)
Usuń