piątek, 24 sierpnia 2018

Kakaowo-kokosowe ciasto z malinami.

Częstuję pysznym kakaowym ciastem z wiórkami kokosowymi i mnóstwem świeżych malin. Dzięki dużej ilości owoców ciasto nie jest zbyt suche, jest idealnie wilgotne. Takie ciasto to najlepiej podać z filiżanką ulubionej kawy lub z kubkiem mleka. To ciasto zawsze się udaje. Zachęcam, upieczcie, a ja smacznego Wam życzę :)








Składniki:

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki wiórków kokosowych
4 kopiaste łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
2 szklanki świeżych malin



Wykonanie pysznego ciasta z malinami:

1. Jajka ubijamy z cukrem aż będą puszyste, wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: wiórki kokosowe, obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, cały czas miksujemy.

2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej  papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Na wierzch ciasta układamy maliny, wcześniej umyte i osuszone.

3. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy.

4. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.

Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERIA CUDA ŚWIATA .






14 komentarzy: