Ciasto:
2 i pół dag świeżych drożdży
2 łyżki śmietany 18 %
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru
2 i pół szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
2 jajka
Budyń:
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
2 szklanki świeżych malin
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie ciasta drożdżowego z malinami i budyniem:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.
2. Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy jeszcze trochę mąki. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
3. Budyń rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy i wykładamy równomiernie na ciasto. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wykładamy na budyń.
4. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Upieczone ciasto studzimy i kroimy. Podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam w ramach współpracy od: GALERIA CUDA ŚWIATA
uwielbiam drożdżowe ciasta, Twoje przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDawno nie robiłam drożdżowego. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu 😊
OdpowiedzUsuńPolecam Małgosiu :)
UsuńAle kusisz tym pysznym ciastem Izunia :) Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńBardzo ciekawie wygląda to ciasto, nie jak klasyczny drożdżowiec :)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne ciacho,mniam mniam :)
OdpowiedzUsuń