środa, 29 sierpnia 2018

Duszona kalarepka z koperkiem na maśle.

Pyszna kalarepka duszona na maśle z dodatkiem koncentratu pomidorowego i świeżego koperku. Polecam jako dodatek do drugiego dania, np. do ziemniaków i jajka sadzonego. Macie ochotę na kalarepkę w takim wydaniu? Zróbcie koniecznie. Zachęcam i smacznego życzę :) 






Składniki:
4 kalarepki
2 łyżki masła
4 łyżki koncentratu pomidorowego
pół pęczka świeżego koperku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku



Wykonanie kalarepki duszonej na maśle:


1.Kalarepki myjemy, osuszamy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy i siekamy.


2. Kalarepkę przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, miękką dokładnie odcedzamy, dodajemy masło, koperek i koncentrat pomidorowy.



3. Kalarepkę dusimy kilka minut cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotową podajemy. Smacznego życzę.


4. Podajemy i smacznego.

4 komentarze: