niedziela, 2 września 2018

Kakaowo-serowe ciasto.

Witam Was cieplutko :)
Nie byłabym sobą gdybym nie upiekła ciasta na niedzielę. Tym razem nic nie planowałam, upiekłam z tego co znalazłam w lodówce i kuchennej szafce i uważam, że takie wypieki są najlepsze. Co prawda wczoraj już połowa została zjedzona, co oznacza, że chyba dobre jest to moje ciasto. Ogólnie to bardzo lubimy ciasta czekoladowe i serniki, a tym cieście wszystko to się znajduje. Ciasto jest lekko wilgotne, a podane z filiżanką aromatycznej kawy smakuje obłędnie. Macie ochotę na takie ciasto? To upieczcie koniecznie. Zachęcam i smacznego życzę :)










Potrzebujemy:

Na ciasto:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju
pół szklanki mleka
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 kopiaste łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na ser:
30 dag sera białego półtłustego
4 łyżki cukru
1 jajko
1 budyń waniliowy


Wykonanie pysznego ciasta kakaowo-serowego:


1. Ser: Ser, cukier, jajko i budyń w proszku przekładamy do miski, następnie miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Jeżeli nie macie blendera można użyć miksera.

2. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki, kakao, proszek do pieczenia i wlewamy mleko, miksujemy na gładkie ciasto.

3. Do pieczenia: Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, na ciasto ,, kupkami '' wykładamy masę serową.

4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.

5. Podanie: Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach 21 cm x 25 cm.


Kilka słów o desce z ruchomą krawędzią:
Ciasto pokroiłam na desce, którą otrzymałam w ramach współpracy, możecie przeczytać o tym TUTAJ . Do tej pory kroiłam na niej tylko ciasta pieczone w okrągłej tortownicy lub tarty. Uważam, że na tej okrągłej desce spokojnie można pokroić kwadratowe ciasto. Deska ma bardzo dużą średnicę, co jest dużym plusem i ułatwieniem w kuchni. Ciasto kroiłam na ustawieniu CLASSIC, gdzie mamy całą powierzchnię płaską, a podałam je na ustawieniu FORT, gdzie powierzchnia pierścienia znajduje się powyżej powierzchni krążka. Bardzo wygodnie na takiej desce-tacy wynosi się jedzenie np. na dwór. Dodam, że deska ma wiele zastosowań. Jeżeli jesteście zainteresowani taką deską zapraszam na stronę: FORTBOART . Serdecznie zapraszam :)






14 komentarzy: