poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami.

U mnie zaczyna się sezon malinowy. Maliny czerwienią się w moim ogrodzie na krzaczkach, w sumie to czekałam na nie cały rok. Uwielbiam wykorzystywać je w ciastach i różnych deserach. Uwielbiam ich zapach i kwaskowaty smak. A dzisiaj częstuję Was pysznym drożdżowym ciastem. Ciasto jest bardzo wilgotne, budyniowe i pysznie pachnące malinami. Upieczcie koniecznie na podwieczorek. Zachęcam i smacznego życzę :)






 Składniki:

Ciasto:
2 i pół dag świeżych drożdży
2 łyżki śmietany 18 %
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru
2 i pół szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
2 jajka

Budyń:
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
2 szklanki świeżych malin
mąka pszenna do posypania stolnicy



Wykonanie ciasta drożdżowego z malinami i budyniem:


1. Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.


 2. Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy jeszcze trochę mąki. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.


3. Budyń rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy i wykładamy równomiernie na ciasto. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wykładamy na budyń.


4. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


5. Upieczone ciasto studzimy i kroimy. Podajemy, a ja smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam w ramach współpracy od: GALERIA CUDA ŚWIATA



 

8 komentarzy: