niedziela, 19 maja 2024

Babeczki z powidłem i kremem Milky Way

 Uwielbiam wypiekanie takich małych słodkości. Sprawia mi to ogromną przyjemność. Odpoczywam podczas takiego wypiekania. Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszne babeczki. Rozpływające się w ustach kruche ciasto, lekko kwaśne powidło i słodki maślano-mleczny krem. Coś pysznego. Babeczki na różne okazje. Upieczcie takie. Udanych wypieków.

 


 


Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

20 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru pudru

2 żółtka

 

Na krem:

 60 g mleka 3,2 %

60 g cukru

80 g mleka w proszku

200 g masła 82 % 


Dodatkowo:

mąka do podsypania stolicy

słoiczek powidła śliwkowego

 

 

 

Wykonanie pysznych babeczek:

 

1. Babeczki: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Nakłuwamy widelcem dno babeczek. Następnie babeczki układamy na blaszkach i pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.  

2. Krem: Mleko z cukrem przekładamy do garnka i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Studzimy. Mleko w proszku przesiewamy. Masło ucieramy na puszystą masę, najlepiej użyć bardzo miękkiego masła, ubije nam się wtedy do białości. Do zimnego mleka z cukrem wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, masa szybko tężeje. Następnie do utartego masła dodajemy stopniowo masę z mleka w proszku i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

3. Dekoracja: Na dno babeczek nakładamy po porcji powidła, a następnie wyciskamy rozetki z kremu. Tak wykonane babeczki są gotowe do podanie. Smacznego życzę.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

 


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz