W mojej kuchni nic się nie może zmarnować, więc białka pozostałe po smażeniu pączków wykorzystałam do upieczenia biszkoptu z którego powstała ta piękna i pyszna rolada. Ten krem wymyślony na szybko jest obłędny w smaku. Rolada powstała w takim Walentynkowym wydaniu i może będzie dla Was inspiracją. Upieczcie i dajcie znać czy smakowała. Udanych wypieków.
Potrzebujemy:
Na biszkopt białkowy:
6 białek
6 łyżek cukru
8 łyżek oleju
2 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
125 g serka mascarpone
2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
Dodatkowo:
pół słoiczka dobrej jakości dżemu truskawkowego ( u mnie 100 % owoców )
cukier puder do oprószenia
cukrowe dekoracje jadalne
Wykonanie pysznej rolady:
1. Biszkopt białkowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy, następnie wlewamy olej i ubijamy kilka chwil. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy. Następnie gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w rulon od węższej strony biszkoptu. Zawijamy w papier do pieczenia i odstawiamy do wystudzenia.
2. Krem: Serek mascarpone mieszamy z mlekiem skondensowanym, około 2 łyżki kremu przekładamy do rękawa cukierniczego, a pozostały krem rozsmarowujemy na zimnym biszkopcie. Na krem wykładamy równomiernie dżem truskawkowy. Zawijamy roladę.
3. Dekoracja i podanie: Następnie oprószamy ją cukrem pudrem, dekorujemy odłożonym kremem i cukrową posypką. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Roladę można odstawić do schłodzenia i stężania do lodówki. Ja swoją kroiłam od razu i pięknie się kroiła.
Moje rady:
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Mąkę zawsze przesiewam.
Roladę można pokroić na 8 porcji.
O tak, lubię takie rolady :D Pycha :)
OdpowiedzUsuńTwoja rolada wygląda pysznie. No i nic się nie marnuje.
OdpowiedzUsuń