wtorek, 20 lutego 2024

Ciasto biszkoptowe z kremem i dżemem

 To ciasto jest lekkie jak puch, krem wyszedł mi bardzo, ale to bardzo idealny, puszysty i lekki, nie potrzebowałam go niczym usztywniać. Biszkopty można według uznania dowolnie nasączyć. Jak dla mnie ciasto jest w sam raz, nie jest za suche, ani zbyt wilgotne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek i inne okazje. Bardzo polecam. Upieczcie, a ja życzę Wam udanych wypieków i smacznego.






Potrzebujemy:

 

Na biszkopt:

5 jajek

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Na krem:

250 g serka mascarpone

330 g śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku


Dodatkowo:

słoiczek dżemu wiśniowego ( u mnie 100 % owoców ) 

opakowanie podłużnych biszkoptów ( 200 g )

 


Wykonanie pysznego ciasta:



1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy.

2. Krem: Serek mascarpone ubijamy razem z kremówką i cukrem pudrem do smaku na puszysty krem ( ubijamy wszystko razem ).

3. Składanie: Biszkopt smarujemy dokładnie dżemem, następnie wykładamy równomiernie krem, na koniec układamy biszkopty. Można je lekko wcisnąć w krem. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc, żeby biszkopty trochę zmiękły.

4. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Ciasto najlepiej kroić nożem zamoczonym w gorącej wodzie.

Ciasto najlepiej kroić na drugi dzień po przygotowaniu.

Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.

Blaszka o średnicy około 24 cm x 35 cm.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.

Biszkopty można dowolnie nasączyć.

 



2 komentarze: