To ciasto jest lekkie jak puch, krem wyszedł mi bardzo, ale to bardzo idealny, puszysty i lekki, nie potrzebowałam go niczym usztywniać. Biszkopty można według uznania dowolnie nasączyć. Jak dla mnie ciasto jest w sam raz, nie jest za suche, ani zbyt wilgotne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek i inne okazje. Bardzo polecam. Upieczcie, a ja życzę Wam udanych wypieków i smacznego.
Potrzebujemy:
Na biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
250 g serka mascarpone
330 g śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
słoiczek dżemu wiśniowego ( u mnie 100 % owoców )
opakowanie podłużnych biszkoptów ( 200 g )
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy.
2. Krem: Serek mascarpone ubijamy razem z kremówką i cukrem pudrem do smaku na puszysty krem ( ubijamy wszystko razem ).
3. Składanie: Biszkopt smarujemy dokładnie dżemem, następnie wykładamy równomiernie krem, na koniec układamy biszkopty. Można je lekko wcisnąć w krem. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc, żeby biszkopty trochę zmiękły.
4. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Ciasto najlepiej kroić nożem zamoczonym w gorącej wodzie.
Ciasto najlepiej kroić na drugi dzień po przygotowaniu.
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
Blaszka o średnicy około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Biszkopty można dowolnie nasączyć.
Takie leciutkie ciasta uwielbiam ^_^
OdpowiedzUsuńSuper, ja też 🩷
Usuń