Bezy to niezwykle słodki deser, ale nie można im się oprzeć. Chrupiące i bardzo słodkie. Przygotowałam je w formie Walentynkowej. Z pysznym kremem i dżemem. Dekoracja jest bardzo urocza i delikatna. Musicie koniecznie zrobić i podać z aromatyczną kawą. Idealne na podwieczorek. Bardzo polecam i życzę udanych wypieków.
Potrzebujemy:
Na bezę:
4 białka
1 szklanka cukru
Na krem:
250 g serka mascarpone
4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
Dodatkowo:
słoiczek dżemu truskawkowego ( u mnie 100 % owoców )
czerwony barwnik spożywczy
cukrowa posypka ( dowolna, u mnie w różowym kolorze )
Wykonanie pysznego deseru:
1. Bezy: Bardzo zimne białka ( u mnie prosto z lodówki ) ubijamy na sztywną piankę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Ubijanie mojej bezy trwa bardzo długo, staram się żeby piana była sztywna i lśniąca.
2. Formowanie bez: Odkładamy 3-4 łyżki ubitej piany. Pozostałą pianę na bezy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia wyciskamy krążki, a następnie wyciskamy brzegi tworząc takie tunele, które później napełnimy kremem. Powinno nam wyjść 8 bez. Do pozostałej dodajemy według uznania barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy. Również przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę z papierem wyciskamy małe beziki. Większe i mniejsze bezy wyciskałam tą samą tylką.
3. Pieczenie i suszenie: Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki. Mniejsze bezy będą potrzebowały mniej czasu na wysuszenie, więc tego pilnujemy.
4. Krem: Serek mascarpone łączymy z mlekiem skondensowanym. Mieszałam silikonową szpatułką, ale można łyżką. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
5. Przekładanie: Do bez nakładamy dżem truskawkowy, następnie wyciskamy rozetki z kremu, na środek każdej bezy nakładamy jeszcze dżem. Dekorujemy dowolnie małymi bezikami i cukrową posypką.
6. Podanie: Gotowe bezowe desery podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 8 sztuk bez.
Jak smakowicie ^_^
OdpowiedzUsuń