Te ciasteczka są pyszne. Piekłam je już dwa razy i przymierzam się do trzeciego. Pachnące i chrupiące. Mają piękny karmelowy kolor. Polecam na podwieczorek, do szkoły czy do pracy, a ładną pogodę sprawdzą się na piknik. Uważam, że są idealne. Ciasteczka pochodzą z kuchni australijskiej. Gdy je upieczecie to zapewniam, że na jednym ciasteczku się nie skończy, będziecie po nie sięgać, aż wszystkie znikną z talerza. Udanych wypieków Wam życzę i smacznego.
Potrzebujemy:
150 g mąki tortowej
50 g cukru trzcinowego
70 g płatków owsianych błyskawicznych
50 g wiórek kokosowych
120 g masła 82 %
2 łyżki miodu prawdziwego
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka gorącej wody
Wykonanie pysznych ciasteczek:
1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, płatki owsiane, cukier trzcinowy i wiórki kokosowe. Mieszamy.
2. W garnku roztapiamy masło z miodem. Sodę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie wlewamy do masła z miodem, mieszamy. Tak przygotowane masło wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy łyżką. Masła nie studzę, wlewam od razu po przygotowaniu.
3. Z tak powstałej masy formujemy okrągłe płaskie ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Powinno nam wyjść ich około 16 sztuk. Zachowujemy odstępy pomiędzy ciasteczkami, ponieważ znacznie urosną.
4. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczone ciasteczka studzimy.
5. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Z tej receptury wychodzi 16 sztuk ciastek.
Zachowujemy odstępy pomiędzy ciasteczkami, ponieważ znacznie urosną.
Uważamy żeby za mocno nie przypiec, bo będą gorzkie.
Ależ narobiłaś mi smaka na takie ciacha, boskie są!!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, bo są pyszne 🙂
Usuń