Jest to nietypowy przepis na bajgle. Ciasto bez drożdży, ale za to na jogurcie naturalnym i proszku do pieczenia. Takie bajgle można przygotować np. gdy zabraknie nam pieczywa lub na niedzielne śniadanie. Bardzo polecam. Mają ciekawy smak. Piekłam je już dwa razy i za każdym razem wyszły tak samo pyszne. Upieczcie takie. Udanych wypieków.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
340 g mąki tortowej
300 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mała łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 jajko
2-3 łyżki sezamu
mąka pszenna do posypania stolnice
Wykonanie pysznych bajgli:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, wsypujemy sól i dodajemy jogurt naturalny, następnie wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej części toczymy wałek i formujemy okrągłe bajgle.
3. Bajgle układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
4. Bajgle pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.
5. Upieczone bajgle studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 6 sztuk.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Bajgle najlepiej studzić na metalowej kratce.
Pyszne domowe pieczywko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ❤️
UsuńPrezentują się smakowicie. Muszę kiedyś wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!