czwartek, 12 października 2023

Zupa z cukinii z parówkami

 Pyszna i sycąca zupa z cukinii i parówek. Praktycznie wszystko wykonane w jednym garnku. Niedroga i idealna na obiad. Podałam ją ze świeżutkimi własnoręcznie upieczonymi bułkami. Taka zupa wystarczyła nam na obiad. Wyszła bardzo gęsta. Polecam. Spróbujcie.

 




Potrzebujemy:

2 średnie cukinie

2 marchewki

40 dag dobrej jakościowo parówki

2 cebule

olej do smażenia

4-5 łyżek koncentratu pomidorowego

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

papryka słodka mielona do smaku

lubczyk suszony według uznania 

garść makaronu zacierek

dowolny bulion

 


Wykonanie pysznej zupy z cukinii:


1. Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki, przesmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju, cebula ma się tylko zeszklić, nie rumienić. Następnie dodajemy cukinię obraną i pokrojoną w kostkę, przesmażamy dosłownie chwilę, dodajemy marchewkę obraną i pokrojoną w plasterki. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.

2. Parówki kroimy w plasterki i przesmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy do zupy, wrzucamy kluseczki i gotujemy do miękkości, dodajmy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku.

3. Podajemy. Smacznego życzę.

 


 

Moje rady:

Z tej receptury wyszło mi 4 spore porcje zupy.

Składniki można dodać według uznania, mniej lub więcej, tak jak lubimy.

Użyłam kluseczek zacierek ( kupnych ).

Zupę podałam ze świeżym pieczywem.





4 komentarze: