czwartek, 5 października 2023

Jaglanka z frużeliną śliwkową i cynamonem

No cóż tak wyszło, że pokochałam ostatnio jaglankę. A w wersji z lekko kwaśnymi owocami smakuje mi najlepiej. Ze śliwkami to już petarda i obowiązkowo z cynamonem. Cynamon to zapach jesieni, a śliwki to smak jesieni. Przynajmniej ja tak uważam. Uwielbiam ją  na gorąco jak i na zimno. Taka jaglanka to idealne rozwiązanie na pyszne śniadanie, pierwsze czy drugie, sprawdzi się oczywiście również na podwieczorek. Można zabrać ją ze sobą do szkoły czy pracy. Bardzo, bardzo polecam.

 

 





Potrzebujemy:

 

Na jaglankę:

pół szklanki kaszy jaglanej od KUPIEC

1 szklanka napoju migdałowego

1 szklanka wody

1 łyżka miodu prawdziwego

2 kopiaste łyżki masła orzechowego 

cynamon mielony według uznania


Na frużelinę śliwkową:

około 30 dag śliwek

cukier trzcinowy do smaku

2 łyżki budyniu waniliowego ( proszek )

cynamon mielony do smaku


Dodatkowo:

8 kostek białej czekolady

 


Wykonanie pysznej jaglanki:


1. Wodę i napój migdałowy wlewamy do garnka, wsypujemy kaszę jaglaną. Następnie gotujemy do miękkości na małym ogniu. Jeśli będzie potrzeba dolewamy napoju lub wody. Ugotowana kasza powinna być taka płynna, czyli nie należy odgotować całego płynu. 

2. Następnie do gorącej kaszy dodajemy miód i masło orzechowe, cynamon według uznania i miksujemy blenderem na gładki mus. Przelewamy od razu do pucharków, miseczek czy szklanek.

 3. Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki. Przekładamy do garnka, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości, dodajemy cukier i cynamon mielony do smaku. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, wlewamy do śliwek i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Najlepiej mieszać rózgą. 

4. Na jaglankę przekładamy frużelinę śliwkową. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy całość.

5. Podajemy. Smacznego życzę.

 

 


 

Moje rady:

Z tej receptury wyjdzie nam 2 duże lub 4 małe porcje.

Blendujemy w miarę płynną kaszę, powinno być w niej trochę płynu.

Podajemy od razu gorące lub na zimno. Smakuje i takie i takie.

 


 

#zdrowaradosczycia #kupiec #poranaziarno

6 komentarzy: