wtorek, 3 października 2023

Budyń jaglany z prażonymi jabłkami i masłem orzechowym

Ten budyń jaglany jest obłędny w smaku. Nie przesadzam, robiłam go ponownie i smakuje tak samo. Idealny na śniadanie, jak ktoś oczywiście lubi śniadania na słodko, ja uwielbiam. Ale można też przygotować na podwieczorek. Pachnie cynamonem i orzeszkami. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Zachwalam, zachwalam, więc musicie zrobić koniecznie. I oczywiście dajcie znać czy smakowało. Pysznych inspiracji Wam życzę.

 


 
 

 

Potrzebujemy:

 

Na jaglankę:

pół szklanki kaszy jaglanej od KUPIEC

1 szklanka napoju migdałowego

1 szklanka wody

1 łyżka miodu prawdziwego

2 kopiaste łyżki masła orzechowego 


Na jabłka:

2 duże jabłka

mała łyżeczka masła 82 %

cukier trzcinowy do smaku

cynamon mielony według uznania

 


Wykonanie pysznej jaglanki:


1. Wodę i napój migdałowy wlewamy do garnka, wsypujemy kaszę jaglaną. Następnie gotujemy do miękkości na małym ogniu. Jeśli będzie potrzeba dolewamy napoju lub wody. Ugotowana kasza powinna być taka płynna, czyli nie należy odgotować całego płynu. 

2. Następnie do gorącej kaszy dodajemy miód i masło orzechowe i miksujemy blenderem na gładki mus. Przelewamy od razu do pucharków, miseczek czy szklanek.

3. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Odparowujemy cały płyn. Dodajemy masło, cukier według uznania i cynamon. Dusimy jeszcze chwilę cały czas mieszając. 

4. Jabłka wykładamy na jaglankę. Podajemy. Smacznego życzę.





Moje rady:

Z tej receptury wyjdzie nam 2 duże lub 4 małe porcje.

Blendujemy w miarę płynną kaszę, powinno być w niej trochę płynu.

Podajemy od razu gorące lub na zimno. Smakuje i takie i takie.




#zdrowaradosczycia #kupiec #poranaziarno

4 komentarze: