Jesień to czas na pyszne zupy, takie sycące i rozgrzewające. Uwielbiam kuchnię za jej sezonowość. A teraz jest właśnie sezon na dynię. Polecam Wam taką pyszna zupę. Pachnie i smakuje obłędnie. Podałam ją z grzankami z domowej bułki i prażonymi pestkami słonecznika. Musicie mi uwierzyć wyszło pysznie. Korzystajcie z sezonowych przepisów. Pysznych inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na zupę:
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
około 50 dag dyni ( waga już po obraniu i oczyszczeniu )
1 łyżka masła do smażenia
około 15 dag sera sałatkowo-kanapkowego
sól do smaku
bulion według uznania ( ja dałam warzywny )
pieprz czarny mielony do smaku
natka pietruszki suszona
imbir mielony według uznania
gałka muszkatołowa mielona według uznania
Dodatkowo:
ulubiona bułka ( u mnie domowa, może być również bagietka )
suszona natka pietruszki
masło do smarowania
pestki słonecznika ( według uznania )
Wykonanie pysznej zupy:
1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy, kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Warzywa mają się tylko zaszklić, nie rumienimy ich mocno. Następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości.
2. Do miękkich warzyw dajemy serek i blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy do smaku. Ilość bulionu zależy jak gęstą chcemy mieć zupę.
3. Bułkę kroimy w plasterki, smarujemy cieniutko masłem i oprószamy natką pietruszki, układamy na blaszce, obok grzanek rozsypujemy pestki słonecznika. Wystawiamy do gorącego piekarnika do zrumienienia się grzanek i pestek słonecznika.
4. Na talerze nakładamy porcje zupy, grzanek i pestek słonecznika. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wyszło mi 4 porcje zupy.
Użyłam dyni hokkaido.
Użyłam serka kanapkowo-sałatkowego, to ten słony serek w kostce.
Idealna jesienna zupka :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą ❤️♥️🥰❤️
UsuńZabieram miseczkę zupy,bo u nas tylko ja dyniową jem i dla jednej osoby nie warto gotować 😉
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, częstuj się 🌻🩷
Usuń