To tiramisu jest pyszne. To taka moja wersja tego deseru. Biszkopty przełożone pysznym i delikatnym kremem i owocową żelką. Proste w wykonaniu i nie potrzebujemy piekarnika do jego wykonania. Ładnie udekorowane będzie cieszyło nasze oko. Bardzo lubię gdy jedzenie jest ładnie podane. Bardzo polecam.
Potrzebujemy:
Na krem:
25 dag serka mascarpone
330 g śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku ( według uznania )
Na żelkę owocową:
2 szklanki dowolnych owoców ( u mnie mrożone borówki, maliny i truskawki )
gorąca woda ( niewielka ilość )
1 łyżka mąki ziemniaczanej
zimna woda ( niewielka ilość )
cukier do smaku
Dodatkowo:
20 dag podłużnych biszkoptów
1 szklanka zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej ( zimnej )
małe kolorowe pianki do dekoracji
małe biszkopciki do dekoracji
Wykonanie pysznego tiramisu z żelką owocową:
1. Żelka: Owoce przekładamy do garnka, truskawki kroimy na mniejsze kawałki, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości, w między czasie dodajemy cukier do smaku. Mąkę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do owoców, mieszamy żeby nie zrobiły się grudki, najlepiej robić to rózgą. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
2. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem do smaku na puszysty krem. Ubijamy wszystko razem od razu.
3. Przekładanie: Biszkopty dzielimy tak żeby wystarczyły nam na trzy warstwy. Następnie maczamy je w kawie i układamy pierwszą warstwę, na biszkopty
wykładamy część kremu i połowę owocowej żelki, ponownie biszkopty w kawie, krem i drugą połowę żelki, znów
biszkopty. Wierzch smarujemy kremem.
4. Podanie: Tiramisu wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Ja wstawiłam na całą noc. Po tym czasie bardzo ładnie mi się kroiło. Gotowe kroimy i podajemy. Przed podaniem dekorujemy piankami i biszkopcikami. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla około 8-10 osób, w zależności jak grubo pokroimy.
Nie dawałam żelatyny do kremu, mój krem był bardzo stabilny.
Kroiłam gorącym nożem, zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.
Można zrobić z podwójnej porcji.
Im dłużej ciasto będzie stało tym bardziej biszkopty będą miękkie.
Użyłam mrożonych owoców, mogą być świeże.
No jak możesz tak kusić? Rewelacja!🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Monia, nawet nie wiesz jakie to dobre było ♥️
Usuńjak to cudnie smakowicie wygląda, az mi ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam 🙂
UsuńUwielbiam w takich deserach jak jest właśnie taka owocowa wkładka :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam, ciasto wtedy nie jest nudne ❤️🙂
Usuń