Bardzo polecam Wam to ciasto. Bardzo proste w wykonaniu. Mięciutkie orzechowe biszkopty przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki i kremem z serka mascarpone. Takie proste, a takie pyszne. Do tego ładnie wygląda. Ciasto na różne okazje. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało. Udanych wypieków.
Potrzebujemy:
Na biszkopty:
10 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
4 małe łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
25 dag serka mascarpone
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny spożywczej
kilka łyżek gorącej wody
Dodatkowo:
5 dag białej czekolady
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową przesianą z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
2. Pieczenie: Biszkopty pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone dokładnie studzimy.
3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do smaku na puszysty krem. Ubijamy wszystko razem od razu.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy. Żelatyna powinna być letnia i płynna. Następnie dodajemy ją do kremu i ubijamy.
4. Przekładanie: Na pierwszy biszkopt rozsmarowujemy połowę dżemu, następnie większą połowę kremu. Przykładamy drugim biszkoptem i ponownie resztę dżemu i kremu. Na koniec posypujemy czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Biszkopty można dowolnie nasączyć, moje były bardzo mięciutkie, więc tego nie robiłam.
Mąkę zawsze przesiewam.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Wierzch biszkoptów można ściąć.
Blaszka do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Zdecydowanie moje smaki. Ciasto prezentuje się doskonale i widać że jest bardzo podzielne. Idealne na święta.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam 🙂
UsuńTak, propozycja idealna na święta czy rodzinne uroczystości :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą ❤️
Usuń