niedziela, 22 października 2023

Ciasto tortowe z dżemem i serkiem mascarpone

 Bardzo polecam Wam to ciasto. Bardzo proste w wykonaniu. Mięciutkie orzechowe biszkopty przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki i kremem z serka mascarpone. Takie proste, a takie pyszne. Do tego ładnie wygląda. Ciasto na różne okazje. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało. Udanych wypieków.

 



 

Potrzebujemy:

 

Na biszkopty:

10 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki tortowej

1 szklanka mielonych orzechów włoskich 

4 małe łyżeczki proszku do pieczenia

 


Na krem:

25 dag serka mascarpone

330 ml śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

1 łyżka żelatyny spożywczej

kilka łyżek gorącej wody

 

Dodatkowo:

5 dag białej czekolady

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

 


  Wykonanie pysznego ciasta:


1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową przesianą z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. 

 


2. Pieczenie: Biszkopty pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone dokładnie studzimy.

 

 

3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do smaku na puszysty krem. Ubijamy wszystko razem od razu.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy. Żelatyna powinna być letnia i płynna. Następnie dodajemy ją do kremu i ubijamy.

 

 

4. Przekładanie: Na pierwszy biszkopt rozsmarowujemy połowę dżemu, następnie większą połowę kremu. Przykładamy drugim biszkoptem i ponownie resztę dżemu i kremu. Na koniec posypujemy czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

 

 

5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Biszkopty można dowolnie nasączyć, moje były bardzo mięciutkie, więc tego nie robiłam.

Mąkę zawsze przesiewam.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.

Wierzch biszkoptów można ściąć.

Blaszka do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

4 komentarze:

  1. Zdecydowanie moje smaki. Ciasto prezentuje się doskonale i widać że jest bardzo podzielne. Idealne na święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, propozycja idealna na święta czy rodzinne uroczystości :)

    OdpowiedzUsuń