Jesień zbliża się małymi krokami. U mnie dzisiaj zimno, buro, ponuro i deszczowo. Dlatego ugotowałam pyszny żurek. Pewnie każdy zna przepis na tę zupę, ale każdy pewnie gotuje ją po swojemu. Moja wersja jest kwaśna, sycąca i rozgrzewająca. Z dużą ilością boczku, kiełbasy i ziemniaków. Pachnie obłędnie. Obowiązkowo ze świeżą natką pietruszki. Podałam z jajkiem ugotowanym na twardo i chlebem. Nie ukrywam, że wyszło pysznie. Bardzo, ale to bardzo polecam.
Potrzebujemy:
około 400 ml naturalnego zakwasu na żurek
około 30 dag boczku ( u mnie wędzony i gotowany )
około 30 dag dobrej jakościowo kiełbasy
bulion około 2 litry
3 duże ziemniaki
4 kopiaste łyżki śmietany 18%
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
majeranek suszony według uznania
przyprawa do żurku według uznania
olej do smażenia
świeża natka pietruszki
4 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie pysznego żurku:
1. Boczek kroimy w małą kostkę. Kiełbasę kroimy w większą lub mniejszą kostkę, tak jak lubimy, ja kroiłam w plasterki, a każdy plasterek na cztery części. Następnie na niewielkiej ilości oleju przesmażamy do ładnego zrumienienia.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy.
3. Do bulionu wlewamy zakwas, dodajemy kiełbasę z boczkiem, śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego bulionu i wlewamy do zupy, zagotowujemy mieszając rózgą, żeby nie zrobiły się grudki. Przyprawiamy i dodajmy ziemniaki.
4. Żurek rozlewany na talerze, dajemy po jajku przekrojowym na pół i posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla około 4 osób.
Składniki można dodawać według własnych proporcji.
Idealna zupa dla mojego męża,jest wielkim fanem żurku 😉
OdpowiedzUsuńJa też swoją zupkę gotowałam dla męża, ale też sama trochę zjadłam ❤️
UsuńPysznie wygląda, mój mąż też bardzo lubi żurek. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam moją wersję 🙂
Usuńooo tak taki żurek to jest to
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam ♥️
Usuń