czwartek, 7 września 2023

Kawa mrożona z lodami i różową dekoracją

 Jeszcze jest ciepło to można przygotować taką kawę na zimno. Bardzo słodko i bardzo pysznie. I do tego różowo. Różowo? Czemu nie? Nie dość, że pysznie to jeszcze ładnie wygląda. Zróbcie.

 

 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na dwie kawy:

400 ml gorącej wody 

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

cukier do smaku

mleczko do kawy ( według uznania )

 

Dodatkowo:

 2 spore gałki ulubionych lodów ( u mnie waniliowe )

1 szklanka śmietanki kremówki 30 % ( bardzo mocno schłodzonej )

cukier puder do smaku

spora garść drobnych pianek ( biało-różowych ) 

draże różowe ( według uznania ) 

cukrowa różowa posypka ( według uznania )

 

 

Wykonanie pysznej kawy:

 

1. Kawa: Gorącą wodą zalewamy kawę, dodajemy mleczko do kawy według uznania i słodzimy. Mieszamy. Studzimy, następnie przestudzoną wkładamy do lodówki na kilka godzin. Powinna być bardzo zimna.

2. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość z cukrem pudem do smaku. Jeżeli mamy rękaw cukierniczy to przekładamy do niego ubitą śmietankę.

 3. Wykonanie kawy: Do dwóch szklanek o pojemności 300 ml nakładamy po gałce lodów. Następnie wlewamy zimną kawę, do kawy wyciskamy lub przekładamy bitą śmietankę. Na koniec dekorujemy piankami, cukrową posypką i drażami. Tak wykonaną kawę od razu podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Porcja dla dwóch osób.

Użyłam szklanek o pojemności 300 ml.

Można użyć ulubionych lodów w dowolnej proporcji.

Kawę można zrobić słabszą lub mocniejszą, według własnego upodobania.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

 



 

 

6 komentarzy:

  1. Iza Twoja kawa wygląda tak jakby była przygotowana w profesjonalnej kawiarni. Jest tak urocza, że aż żal pić 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Monia ♥️ Staram się zawsze, żeby moje jedzenie było ładnie podane 🙂

      Usuń
  2. Kawa z piankami i bita śmietana mniamm.

    OdpowiedzUsuń