Jeszcze jest ciepło to można przygotować taką kawę na zimno. Bardzo słodko i bardzo pysznie. I do tego różowo. Różowo? Czemu nie? Nie dość, że pysznie to jeszcze ładnie wygląda. Zróbcie.
Potrzebujemy:
Na dwie kawy:
400 ml gorącej wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
cukier do smaku
mleczko do kawy ( według uznania )
Dodatkowo:
2 spore gałki ulubionych lodów ( u mnie waniliowe )
1 szklanka śmietanki kremówki 30 % ( bardzo mocno schłodzonej )
cukier puder do smaku
spora garść drobnych pianek ( biało-różowych )
draże różowe ( według uznania )
cukrowa różowa posypka ( według uznania )
Wykonanie pysznej kawy:
1. Kawa: Gorącą wodą zalewamy kawę, dodajemy mleczko do kawy według uznania i słodzimy. Mieszamy. Studzimy, następnie przestudzoną wkładamy do lodówki na kilka godzin. Powinna być bardzo zimna.
2. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość z cukrem pudem do smaku. Jeżeli mamy rękaw cukierniczy to przekładamy do niego ubitą śmietankę.
3. Wykonanie kawy: Do dwóch szklanek o pojemności 300 ml nakładamy po gałce lodów. Następnie wlewamy zimną kawę, do kawy wyciskamy lub przekładamy bitą śmietankę. Na koniec dekorujemy piankami, cukrową posypką i drażami. Tak wykonaną kawę od razu podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla dwóch osób.
Użyłam szklanek o pojemności 300 ml.
Można użyć ulubionych lodów w dowolnej proporcji.
Kawę można zrobić słabszą lub mocniejszą, według własnego upodobania.
Iza Twoja kawa wygląda tak jakby była przygotowana w profesjonalnej kawiarni. Jest tak urocza, że aż żal pić 😉
OdpowiedzUsuńDziękuję Monia ♥️ Staram się zawsze, żeby moje jedzenie było ładnie podane 🙂
UsuńKawa z piankami i bita śmietana mniamm.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować 😘
UsuńKawa na bogato, pycha :)
OdpowiedzUsuńZgadza się ❤️♥️
Usuń