niedziela, 17 września 2023

Tiramisu z puszystym kremem z mascarpone i śmietanki kremówki

 Proste i szybkie do wykonania tiramisu. Czyli ciasto bez pieczenia. Taka uproszczona wersja tego deseru. Powstało z tego co było pod ręką. Wyszło bardzo pysznie. Bardzo puszysty krem z z serka mascarpone i śmietanki kremówki. Idealny, bez żelatyny. Bardzo polecam takie tiramisu.





Potrzebujemy:

 

Na krem:

25 dag serka mascarpone

330 g śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku ( według uznania )


Dodatkowo:

20 dag podłużnych biszkoptów 

1 szklanka zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej ( zimnej )

kakao ( opcjonalnie )

 


Wykonanie pysznego tiramisu:

 

1. Przygotowujemy blaszkę lub foremkę w której będziemy wykonywać tiramisu, ja użyłam podłużnej foremki z wyjmowanym dnem. Wyłożyłam ją papierem do pieczenia.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem do smaku na puszysty krem. Ubijamy wszystko razem od razu.

3. Biszkopty dzielimy tak żeby wystarczyły nam na trzy warstwy.

4. Następnie maczamy je w kawie i układamy pierwszą warstwę, na biszkopty wykładamy część kremu, ponownie biszkopty w kawie, krem i znów biszkopty. Wierzch smarujemy kremem i oprószamy kakao.

5. Tiramisu wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Ja wstawiłam na całą noc. Po tym czasie bardzo ładnie mi się kroiło.

6. Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Porcja dla około 8-10 osób, w zależności jak grubo pokroimy.

Nie dawałam żelatyny do kremu, mój krem był bardzo stabilny.

Kroiłam gorącym nożem, zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.

Można zrobić z podwójnej porcji.

Im dłużej ciasto będzie stało tym bardziej biszkopty będą miękkie.





5 komentarzy:

  1. Pysznie. Uwielbiam tiramisu w różnych odsłonach. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A real rich and delicious sweet piece of tiramisú.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie prezentuje się to ciasto :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! A wiesz że jakoś jeszcze nie robiłam takiego klasycznego tiramisu? 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, dawno nie robiłam tiramisu :D

    OdpowiedzUsuń