Proste i szybkie do wykonania tiramisu. Czyli ciasto bez pieczenia. Taka uproszczona wersja tego deseru. Powstało z tego co było pod ręką. Wyszło bardzo pysznie. Bardzo puszysty krem z z serka mascarpone i śmietanki kremówki. Idealny, bez żelatyny. Bardzo polecam takie tiramisu.
Potrzebujemy:
Na krem:
25 dag serka mascarpone
330 g śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku ( według uznania )
Dodatkowo:
20 dag podłużnych biszkoptów
1 szklanka zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej ( zimnej )
kakao ( opcjonalnie )
Wykonanie pysznego tiramisu:
1. Przygotowujemy blaszkę lub foremkę w której będziemy wykonywać tiramisu, ja użyłam podłużnej foremki z wyjmowanym dnem. Wyłożyłam ją papierem do pieczenia.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem do smaku na puszysty krem. Ubijamy wszystko razem od razu.
3. Biszkopty dzielimy tak żeby wystarczyły nam na trzy warstwy.
4. Następnie maczamy je w kawie i układamy pierwszą warstwę, na biszkopty wykładamy część kremu, ponownie biszkopty w kawie, krem i znów biszkopty. Wierzch smarujemy kremem i oprószamy kakao.
5. Tiramisu wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Ja wstawiłam na całą noc. Po tym czasie bardzo ładnie mi się kroiło.
6. Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla około 8-10 osób, w zależności jak grubo pokroimy.
Nie dawałam żelatyny do kremu, mój krem był bardzo stabilny.
Kroiłam gorącym nożem, zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.
Można zrobić z podwójnej porcji.
Im dłużej ciasto będzie stało tym bardziej biszkopty będą miękkie.
Pysznie. Uwielbiam tiramisu w różnych odsłonach. :)
OdpowiedzUsuńA real rich and delicious sweet piece of tiramisú.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie prezentuje się to ciasto :D Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRewelacja! A wiesz że jakoś jeszcze nie robiłam takiego klasycznego tiramisu? 😉
OdpowiedzUsuńPycha, dawno nie robiłam tiramisu :D
OdpowiedzUsuń