Moja propozycja na pierwsze czy drugie śniadanie to owsianka z piekarnika. Na pierwsze śniadanie możemy zjeść na ciepło, zaraz po upieczeniu, a na drugie śniadanie zabrać ze sobą do szkoły czy pracy w pojemniku śniadaniowym. Ta owsianka jest pyszna i zdrowa. Obłędnie pachnie śliwkami i cynamonem. Możecie dodać do niej ulubionych owoców sezonowych czy bakali. Wykonanie to kilka minut plus pieczenie. Bardzo polecam.
Potrzebujemy:
Na masę owsiankową:
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka mleka ( może być roślinne )
2 jajka
2-3 łyżki płynnego miodu prawdziwego
pół szklanki rodzynek
2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Dodatkowo:
masło lub margaryna do posmarowania formy
około 30 dag śliwek węgierek
cynamon mielony według uznania
Wykonanie pysznej owsianki:
1. Do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy miód, wlewamy mleko i lekko roztrzepujemy. Następnie wsypujemy płatki, rodzynki i orzechy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny do napęcznienia.
2. Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem. Następnie przekładamy masę owsiankową. Wyrównujemy.
3. Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i przekrawamy na pół. Następnie układamy na masie owsiankowej skórką do spodu i oprószamy cynamonem według uznania.
4. Owsiankę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Owsianka powinna być ładnie zrumieniona, a śliwki mięciutkie.
5. Gotową owsiankę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Użyłam formy o średnicy 25 cm. Można użyć mniejszej wtedy owsianka będzie wyższa.
Można podawać na ciepło jak i na zimno.
Użyłam płatków błyskawicznych.
#zdrowaradosczycia #kupiec #ambasadorkupiec #poranaziarno
fajny pomysł
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ♥️
Usuń