wtorek, 12 września 2023

Owsianka z piekarnika ze śliwkami i cynamonem

 Moja propozycja na pierwsze czy drugie śniadanie to owsianka z piekarnika. Na pierwsze śniadanie możemy zjeść na ciepło, zaraz po upieczeniu, a na drugie śniadanie zabrać ze sobą do szkoły czy pracy w pojemniku śniadaniowym. Ta owsianka jest pyszna i zdrowa. Obłędnie pachnie śliwkami i cynamonem. Możecie dodać do niej ulubionych owoców sezonowych czy bakali. Wykonanie to kilka minut plus pieczenie. Bardzo polecam. 

 




 

 


Potrzebujemy:

 

Na masę owsiankową:

2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 szklanka mleka ( może być roślinne )

2 jajka

2-3 łyżki płynnego miodu prawdziwego

pół szklanki rodzynek

2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich


Dodatkowo:

masło lub margaryna do posmarowania formy

około 30 dag śliwek węgierek

cynamon mielony według uznania

 


Wykonanie pysznej owsianki:


1. Do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy miód, wlewamy mleko i lekko roztrzepujemy. Następnie wsypujemy płatki, rodzynki i orzechy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny do napęcznienia.

 



2. Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem. Następnie przekładamy masę owsiankową. Wyrównujemy.

 


 

3. Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i przekrawamy na pół. Następnie układamy na masie owsiankowej skórką do spodu i oprószamy cynamonem według uznania.


 

4. Owsiankę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Owsianka powinna być ładnie zrumieniona, a śliwki mięciutkie.

 



5. Gotową owsiankę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. 

Użyłam formy o średnicy 25 cm. Można użyć mniejszej wtedy owsianka będzie wyższa. 

Można podawać na ciepło jak i na zimno.

Użyłam płatków błyskawicznych.



#zdrowaradosczycia #kupiec #ambasadorkupiec #poranaziarno

2 komentarze: