Siódmy mój przepisy przygotowany na tytanowej patelni WOLL. To już ostatni przepis z tej współpracy, następny post będzie podsumowujący całą współpracę. Tym razem na patelni upiekłam chleb, ponieważ posiadam właśnie patelnię z odpinaną rączką to postanowiłam wykorzystać tą zaletę właśnie w piekarniku. Patelnia jest gruba i głęboka, więc idealna do pieczenia chleba. Upieczony chleb ma bardzo grubą i chrupiącą skórkę, co trudno uzyskać w zwykłej foremce, a coś o tym wiem ponieważ chleby piekę bardzo często.
Poniżej ma dla Was link do patelni na której piekłam chleb:
Zachęcam Was żebyście odwiedzili sklep z patelniami zapewniam, że każdy znajdzie coś dla siebie.
A teraz zapraszam na pyszny chlebek.
Maślany chleb z patelni.
Pyszny chleb drożdżowy z dodatkiem masła upieczony w piekarniku z dodatkiem prawdziwego masła. Upieczony w patelni zamiast w blaszce, dzięki temu chleb ma bardzo chrupiącą skórkę, słychać to przy krojeniu. Najlepiej kroić po dokładnym wystudzeniu. Idealny na śniadanie i kolację.
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 szklanka ciepłej wody
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka soli
5 dag masła 82 %
Dodatkowo:
mąka pszenna do oprószenia stolnicy
Wykonanie pysznego chleba:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól, dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto, w razie potrzeby dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki, ilość wody zależy od wilgotności mąki. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko oprószonej mąką. Ciasto powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od ręki.
3. Do wyrastania: Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
4. Do pieczenia: Patelnię, u mnie taka z odpinaną rączką od patelnie tytanowe wstawiamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyjmujemy z miski, staramy się nie naruszyć jego struktury. Ciasto oprószamy mąką przekładamy do gorącej patelni.
5. Pieczenie: Chleb pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 45-50 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.
6. Podanie: Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce. Gotowy kroimy, podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Chleb najlepiej jest studzić na metalowej kratce, będzie wtedy miał idealnie chrupiącą skórkę.
Wszystko jest super!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńChlebuś piękny i smakowity :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuńsuper wyszedł
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń