czwartek, 24 marca 2022

Wielkanocna babka kajmakowa z lukrem

Od dzisiaj będę Wam publikować przepisy wielkanocne, może ktoś się zainspiruje lub skorzysta z receptury. Zaczynam od pysznej babki, takiej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole. Babka jest mięciutka, niezapychająca, taka w sam raz. Bardzo słodka, pachnąca kajmakiem i skórką pomarańczową. Pięknie udekorowana lukrem i różnymi słodyczami. Będzie cieszyła nasze około na świątecznym stole. Bardzo polecam, upieczcie taka babeczkę.

 

 




Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

20 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

4 jajka

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół puszki masy krówkowej od HELIO ( 20 dag )

10 dag skórki pomarańczowej od HELIO

 

Dodatkowo:

masło lub margaryna do posmarowania foremki

bułka tarta do obsypania foremki ( 1-2 łyżki )

dowolne słodycze do dekoracji

 

Na lukier:

1 białko

około 1 szklanka cukru pudru


 

 

Wykonanie pysznej babki:

 

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ucieranego ciasta, ucieramy, dodajemy masę krówkową i ponownie ucieramy, na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i mieszamy.

2. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczoną babkę lekko studzimy i wyjmujemy z formy. Studzimy na metalowej kratce.

3. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim zimną babkę. Gdy lukier lekko zastygnie dekorujemy dowolnymi słodyczami.

4. Babkę odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Babkę najlepiej jest studzić na metalowej kratce.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy.

Babkę można pokroić na około 12 porcji.

 




 

 

 

6 komentarzy: