Szakszuka na stałe zagościła w mojej kuchni. To danie nigdy się nie znudzi. Brak pomysłu na obiad? Robimy szakszukę. Prosto, szybko i pysznie. Za każdym razem urozmaicamy ją innymi dodatkami. Tym razem były to pieczarki. Nie ukrywam, że wyszło pysznie.
Potrzebujemy:
1 puszka pomidorów kojonych
2 ząbki czosnku
25 dag pieczarek
4 jajka
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
oregano suszone według uznania
bazylia suszona według uznania
papryka słodka mielona według uznania
Wykonanie pysznej szakszuki z pieczarkami:
1. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Następnie dusimy je na rozgrzanym oleju do miękkości, przyprawiamy je do smaku solą i pieprzem, odparowujemy nadmiar wody.
2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy czosnek, uważamy żeby nie przypiec, bo będzie gorzki, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Gdy składniki będą miękkie przyprawiamy do smaku solą, ziołami i przyprawami. Dodajemy pieczarki i mieszamy z pomidorami.
3. Następnie w pomidorach robimy w głębienie i w każde wbijamy jajko. Jajka oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut aż jajka się zetną. Od nas zależy jak bardzo mają być ścięte.
4. Tak wykonaną szakszukę podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 3 osób.
Z pieczarkami jeszcze nie robiłam. Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować z pieczarkami :)
UsuńIdealna na weekendowe śniadanie 😍
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńJeszcze nie robiłam tego dania, ale skutecznie mnie skusiłaś Iza:)
OdpowiedzUsuńMonia bardzo polecam :) Można robić różne wersje :)
UsuńSmakowite śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńuwielbiam ją
OdpowiedzUsuńSuper :) Ja też :)
Usuń