Na świątecznym stole obowiązkowo musi znaleźć się sernik. Przy najmniej i u mnie tak jest. Moja propozycja to sernik na kruchym cieście z masą kajmakową i bakaliami. Kruche ciasto, aksamitna masa serowa o smaku kajmaku i bakalie to doskonałe połączenie. Musicie koniecznie spróbować. Bardzo uwielbiam z filiżanką aromatycznej kawy. Udanych wypieków Wam życzę :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 cukier waniliowy
20 dag masła lub margaryny
Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka )
pół szklanki cukru
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
1 puszka masy kajmakowej ( 40 dag ) od HELIO
Dodatkowo:
35 g płatków migdałowych od HELIO
100 g skórki pomarańczowej od HELIO
1 łyżka kaszy manny
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznego sernika:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę, oba cukry i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy kajmak i ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy na ciasto, następnie posypujemy skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.
4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 70-80 minut. Upieczony studzimy. Studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki.
5. Podanie: Dobrze schłodzony i stężony sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
A tutaj produkty których użyłam do upieczenia tego pysznego sernika:
Kocham serniki. Takiego jeszcze nie jadłam<3
OdpowiedzUsuńSernik to najlepsze ciasto na świecie :) Polecam, jest słodki i pyszny :)
UsuńNo ja też jeszcze nie dodawałam kajmaku do pieczonego sernika. Super pomysł Iza!
OdpowiedzUsuńMonia u mnie często jest dodawany, bo uwielbiamy. Fakt, że to istna bomba kaloryczna :( Ale jest pyszny :)
UsuńTaki sernik musi smakować obłędnie :D
OdpowiedzUsuńZapewniam, że jest pyszny :)
UsuńTo jest dopiero rozkosz taki kajmakowy serniczek :D
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że był pyszny :) Słodki i idealny :)
Usuń