Pierwszy przepis wielkanocny w tym roku. Od marki HELIO w ramach świątecznej współpracy otrzymałam paczuszkę z pysznymi produktami. Dzięki nim powstaną pyszne receptury. Najbardziej cieszą mnie masy krówkowe, które są idealne do świątecznych wypieków. Upiekłam pyszny makowiec na kruchym cieście. Jest to pyszna propozycja na świąteczny stół. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Obłędnie słodkie i obłędnie pyszne. Prosty i pyszny makowiec z masą
krówkową i udekorowany płatkami migdałowymi. Również pięknie się prezentuje. Zapewniam, że uda się każdemu.Słodkich i udanych wypieków życzę :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
Dodatkowo:
1 puszka gotowej masy makowej 850 g
1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym od HELIO
około 35 g płatków migdałowych od HELIO
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki kaszy manny
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.
2. Do pieczenia: Na ciasto równomiernie rozsmarowujemy masę makową.
3. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy.
4. Dekoracja: Na dobrze wystudzone ciasto rozsmarowujemy masę krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi.
5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
A tutaj produkty których użyłam do tego pysznego ciasta:
Taki świąteczny mazurek. Pycha 😋😘
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuńale świetny!!!
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńIza bardzo fajnie to połączyłaś. Makowiec niby kojarzy się z innymi świętami, A Ty dołożyłaś masę krówkowa i powstał super placuszek:)
OdpowiedzUsuńU mnie Monia makowiec jest również na Wielkanoc, przygotowuję go tylko w innej formie, takiej bardziej wielkanocnej :) A ten wyszedł bardzo pyszny :)
UsuńJaki piękny :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń