Dokładnie 6 lat temu założyłam bloga :) Nie poddałam się i prowadzę go dzielnie i z przyjemnością. Przez ten czas opublikowałam prawie 1400 postów. Całkiem niezły dorobek. Tak jak przepisy są ważne to i ważni są również czytelnicy. To dla Was tworzę te pyszności. Jest mi miło jak gotujecie z moich przepisów. Wszystkim moim czytelnikom bardzo dziękuję, że jesteście, za komentarze i za to, że tutaj zaglądacie. Dzisiaj z tej okazji częstuję pysznymi drożdżówkami. Nie mam tortu, ale drożdżówki też są super :) Częstujcie się :)
A tutaj o drożdżówkach: Pyszne drożdżówki z kuchni portugalskiej. Ciasto nie jest puszyste, jest takie krucho-drożdżowe, takie lekko zbite. Ciasto wyrasta w lodówce. Polewa kokosowa jest obłędna w smaku i cudownie pachnie. Dodam, że do ciasta nie dodajemy jajek. Takie drożdżówki są idealne na podwieczorek czy na piknik. Polecam.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
około 300 ml ciepłego mleka
7 g suszonych drożdży
10 dag masła 82 %
1 cukier waniliowy
Na polewę kokosową:
230 ml mleka
1 całe jajko
2 żółtka
1 lekko kopiasta łyżka mąki tortowej
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
15 dag wiórek kokosowych
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych drożdżówek:
1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i oba cukry, dodajemy miękkie masło i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, wlewamy stopniowo ciepłe mleko i zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut. Następnie wkładamy je do lodówki na 45 minut.
2. Po tym czasie z ciasta formujemy 12 okrągłych bułeczek, lekko je spłaszczamy, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
3. Jajko, żółtka i oba cukry przekładamy do miseczki i lekko roztrzepujemy rózgą. Mleko zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy jajka i energicznie mieszamy, wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Polewę lekko studzimy.
4. Na wyrośnięte bułeczki wykładamy polewę kokosową.
5. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut.
6. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 12 sztuk sporych bułeczek.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Fajne te drożdżóweczki :-) Super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńSuper drożdżówki!
OdpowiedzUsuńGratulacje z okazji rocznicy bloga!:)
Dziękuję bardzo :)
UsuńBrawo rocznicy i gratuluję pysznych przepisów!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Staram się żeby było pysznie :)
UsuńSuper drożdżówki. Życzę kolejnych pięknych lat z blogowaniem i przepisami :)
OdpowiedzUsuńŚwietny i ciekawy blog . Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam częściej :) Również pozdrawiam :)
Usuń